Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan válasszunk padlóalátétet?

Hogyan válasszunk padlóalátétet?
https://www.laurum.hu/alatet-parafaAz alátétek között nehéz választani! Cikkünk ebben próbál segítségre lenni!

Könnyen belátható, hogy más elvárásaink lehetnek az alátéttel kapcsolatban egy rugalmas és ragasztott PVC, vinyl lap esetében, mint egy merev laminált padló fektetésekor. Milyen elvárások merülhetnek fel a burkolatalátétek kiválasztásakor? Hogyan válasszunk padlóalátétet?

Első ránézésre nem tűnik fontosnak a padlóalátétek kérdésköre, de könnyen belátható, hogy más elvárásaink lehetnek egy rugalmas és ragasztott PVC, vinyl lap esetében, mint egy merev laminált padló fektetésekor. Milyen elvárások merülhetnek fel a burkolatalátétek kiválasztásakor? Hogyan válasszunk padlóalátétet?

Figyelem nem elég egy vagy két kérdést megválaszolni, hogy megfelelő padlóalátétet találjunk! Rossz döntéssel a padlók, parketták élettartalma lerövidül, a burkolat tönkre mehet, ráadásul a padló szavatosságát is elveszítheti!  

 

1.       Hogyan válasszunk padló alátétet: a padló fektetésének módja szerint?

2.       Hogyan válasszunk padló alátétet: a padló vastagsága szerint?

3.       Hogyan válasszunk padló alátétet: padlófűtés használatakor?

4.   Hogyan válasszunk padló alátétet: a padló alátét időbeni tartóssága és ára szerint?

5.       Hogyan válasszunk padló alátétet: a padló alátét környezetvédelmi jellemzői, kipárolgása, környezetbarát tanúsítványai szerint?

 

Fontos alapvetés:

·         ne használjon 2 különböző fajta alátétet a burkolat alá

·         két rétegben parafa tekercset sem ajánlott alkalmazni

·         általános szabály a burkolat vastagságának felénél ne legyen vastagabb a parafa alátét!

 

 

1.       Hogyan válasszunk padló alátétet: a padló fektetésének módja szerint?

 

Ragasztott padló és parketta esetén – Laurum gumiparafa

 

Ragasztott vinyl, PVC padló, vagy akár hidegburkolat, kő, csempe esetén Laurum gumiparafa padlóalátétet ajánlunk. Ilyen esetekben a tekercset le kell ragasztani az aljzatra és arra ragasztjuk a burkolatot. A ragasztó fajtájával kapcsolatban kérje munkatársaink segítségét!

 

Ragasztott parketta sem okoz gondot, mert ezt is Laurum gumiparafa alátét segítségével fektethetjük, ebben az esetben kifejezetten fontos a ragasztó helyes megválasztása (parketta vastagsága, panel mérete, rétegrendje függvényében)!

 

Száraztechnológiás (ragasztás nélküli), LOC, klikk, pattintós rendszerű fektetés esetén – Laurum alátét parafa tekercs, Laurum gumiparafa, Laurum VIO

 

A ragasztás nélküli padlók esetén mindegyik burkolatalátétünket alkalmazhatja! Ám a padló, parketta fajtája, vastagsága, a padlófűtés megléte egyértelműen meghatározza az alátétet.

 

 

2.       Hogyan válasszunk padlóalátétet: a padló vastagsága szerint?

 

Minél vastagabb, annál jobb az alátét? DEHOGY! Ez ilyen formában nem igaz, az alátét vastagsága fontos lehet, de nem az egyetlen, perdöntő tulajdonság.

 Vékony, úsztatott 3,5-7mm vastagságú vinyl, SPC, design padlók esetén – Laurum VIO alátét tekercs

A fenti padlókhoz kifejezetten vékony 1mm +/-0,5mm vastagságú alátét szükséges általában. Ha nincs a padlón gyárilag lépéshang szigetelő réteg, akkor feltétlenül ajánljuk a Laurum  VIO alátétet! Kiváló hangszigetelő, időtálló anyag, kifejezetten nagy terhelést és hosszan bír. A Laurum VIO tompítja az aljzat felületi eltéréseit, tehermentesíti a padlók illesztéseit.   A vinyl alátét viselheti a német Blauer Engel logóját (németországi állami környezetvédelmi szervezet emblémája), mely csak szigorú minőségi és környezetvédelmi elvárásainak megfelelő termékeket és szolgáltatásokat jelöl. A Blauer Engel a fenntarthatóság iránymutatója! A Laurum VIO környezettudatos alátétválasztást jelent!  

 

Úsztatott (ragasztás nélküli) laminált padlók, parafa és faparketták estén bátran használhatják a parafa alátéteket, Laurum gumiparafát, vagy Laurum VIO alátétet.

Tipp: Az 1,8mm és 4mm vastagságú parafa alátét variálásával sok belmagasságból adódó, vagy burkolatok szintkülönbségéből következő eltérést lehet feloldani, tompítani. Sokkal gyorsabb és olcsóbb ezen alátétek használata az újabb aljzatkiegyenlítés, vagy szintbeli burkolatváltás alkalmazása helyett.

 

3.       Hogyan válasszunk padló alátétet: padlófűtés használatakor?

 

Padlófűtés esetén mindegyik alátétrendszerünket használhatják: Laurum parafa alátéteket, Laurum gumiparafát, vagy Laurum VIO alátétet.

Azonban a parafa és parafa tartalmú alátétek, mint parafa tekercs, vagy Laurum gumiparafa tekercs jó szigetelő képességgel rendelkeznek. Ez a tulajdonság nyilván nem előnyös padlófűtés esetén (a parafa alátét felfűtési ideje hosszabb lesz, mint versenytársaiké, viszont ha egyszer átmelegszik, tartósabb meleget biztosít). Ezért inkább a Laurum VIO alátétet ajánlanánk!

 

Ha nincs padlófűtés, akkor pontosan a parafa szigetelési képessége miatt kiváló megoldást kapunk aljzat hőszigetelési problémánkra, akár 1,8 mm, vagy 4 mm vastagság esetén.

 

4.       Hogyan válasszunk padló alátétet: a padlóalátét időbeni tartóssága és ára szerint?

Az alátét tartóssága és ára összefügg. A padló szavatossági idejének összhangban kell lennie az alátét szavatosságával. A padló és az alátét szavatossági idejének közel azonosnak kell lennie, de szerencsésebb, ha az alátét hosszabb ideig szolgálja a kényelmünket. Ellenkező esetben az alátét elfáradása, megroggyanása miatt a padló, parketta tönkre is mehet! Egy dokumentáció nélküli, vagy feltűnően olcsó alátét teljesítményével kapcsolatban nem lehetnek vérmes reményeink. Kérje az EPFL (parketta, laminált, design padló MDF/HDF hordozóval) és MMFA (design, SPC, vinyl padlók) európai melegburkolati szövetségek iránymutatásait, kategória meghatározásait, célértékeit, amelyekalapján műszakilag alátámasztott döntést hozhat. Az elővigyázatosság megóvja az utólagos kellemetlenségektől.

 

Extrém körülményeket leszámítva, a parafa alátétek gyakorlatilag kortalan tartóssággal bírnak, rugalmasságukst, hő- hangszigetelő képességüket nem veszítik el az idők során.

 

A Laurum VIO alátétrendszerre 30 év gyári garanciát vállalunk.

 

5.       Hogyan válasszunk padló alátétet: a padlóalátét környezetvédelmi jellemzői, kipárolgása, környezetbarát tanúsítványai szerint?

 

A környezetvédelmi és belsőlevegőt minősítő jellemzők alapvető fontosságúak életminőségünk szempontjából. Otthoni létünk alatt, vagy munkahelyünkön a padlóból, alátétből, a bútorokból és az épületből kipárolgó anyagokat is belélegzünk.

Az összes általunk forgalmazott alátét A+ minősítéssel bír (francia minősítési rendszer, a belsőlevegő minőségének mérésére, az A+ a legjobb adható osztályzat)!

 

Az összes áltatunk forgalmazott alátét mentes a formaldehidtől, nehézfémektől!

 

A Laurum parafa tekercsek gyakorlatilag 100% parafából állnak. A felhasznált ragasztó majdhogynem élelmiszeripari minőségű tulajdonsággal rendelkezik.

 

 A Laurum gumiparafa tekercsekben lévő gumi granulátum újrahasznosított gumit tartalmaz.

 

A Laurum VIO vinyl, SPC és design alátét viselheti a német Blauer Engel logóját (németországi állami környezetvédelmi szervezet emblémája), mely csak szigorú minőségi és környezetvédelmi elvárásainak megfelelő termékeket és szolgáltatásokat jelöl. A Blauer Engel a fenntarthatóság iránymutatója!

 

 A Laurum VIO alátét nem tartalmaz oldószert vagy más, ózonréteget károsító anyagot. A termék lágyítószerek, azbeszt, formaldehid, halogének és nehézfémek hozzáadása nélkül készül, és megfelel a VOC (illékony szerves anyag) irányelv A+, illetve az AGBB értékelésnek. A háztartási hulladékkal ártalmatlanítható, újra hasznosítható, vízre semleges, toxikológiailag ártalmatlan, hulladékkód az AVV (Német Hulladékkezelési Rendelet) szerint: 170604

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: padlóalátét