Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
en
Kategóriák / Termékek

Lakkozott parketta ápolása, fényesítése

Lakkozott parketta ápolása, fényesítése
A parketta tisztítása és ápolása sarkalatos pont faparkettánk szép állapotának hosszútávú megőrzéséhez. A szakszerű és gondos karbantartással nemcsak a padlónk állagmegóvását érjük el, hanem adott esetben fényességét is visszaállítjuk. Korábban már írtunk arról, hogyan lakkozzunk bútort - most a fényes parketta titkát fedjük fel.

A fényes parketta titka

Padlónk ápolása már ott kezdődik, hogy otthonunkban milyen körülményeket biztosítunk. Ugyanis faparkettánk még feldolgozott állapotában is élő anyag, így velünk egyetemben padlónk is reagál a változásokra. Fontos, hogy szobáinkat ne fűtsük túl, ne teremtsünk száraz levegőt, mert ha a relatív légnedvesség az ajánlott érték alá esik, akkor parkettánk összeszáradhat, illetve repedések is keletkezhetnek benne. Az ideális levegő hőmérséklet 20°C körül, míg a relatív páratartalom 40-55% között legyen. Lakótereinkben szobanövények és páradúsító berendezések elhelyezésével, valamint rendszeres szellőztetéssel az optimális páratartalom könnyedén elérhető.  
Lakkozott és olajozott parketta tisztítása egyaránt a portalanítással indul, melyet porszívózással, vagy egy száraz portörlővel végezhetünk el. Erősebben szennyezett parketta felületét nedves ronggyal, vagy parketta szakkereskedésekben kapható parketta tisztító, úgynevezett mop szettel érdemes áttörülni. Fontos, hogy a nyirkos feltörlés során alkalmazott tisztító és ápolószerek összetevői lehetőség szerint mindinkább természetes anyagokból álljanak. Ilyen tisztító és ápolószerek a LOBA kínálatában megtalálhatók.

Amennyiben nem parketta kereskedésben kívánjuk a tisztító és ápolószerek beszerzését elvégezni, alaposan böngésszük át a flakonon feltüntetett összetevőket, nehogy hatással legyenek az esetleges káros anyagok parkettánkra vagy egészségünkre. Ugyancsak legyünk óvatosak az intenzív tisztítószer alkalmazásakor, mert túlzott mennyiségben történő használatakor megmarhatja a parketta felületét. Persze előfordul, hogy makacs szennyeződések, rágógumi, cipőtalp nyomok és további piszkok eltávolítását csak intenzív tisztítószer, például LOBA CareRemover anyaggal távolíthatjuk el. 

Parafa, vinyl és laminált padló fényesítése

Hogyan tehetjük fényessé parkettánkat? Elöljáróban annyit mindenképp el kell mondanunk, hogy ugyan rendkívül elegáns egy fényes parketta látványa és mindeközben a tisztaságot is sugározza, de egy fényes parketta felületén minden sokkal jobban meglátszik. Cipő- és lábnyomok, por és pormacskák, használatból adódó esetleges sérülések, karcok, ezek mind-mind elcsúfíthatják az összképet. Tehát ezeket tudomásul véve döntsünk a padló fényesítése mellett, vagy éppen ellene…

A parketta felületét legegyszerűbben egy selyemfényű vagy fényes ápolószer felvitelével tudjuk felfényesíteni, melyet mindenképp egy alapos tisztítás, mélytisztitás előzzőn meg. Amennyiben a parketta már felújításra szorul és a padló fényesítése mellett döntünk, fényes lakk felvitelével ezt is elérhetjük. Ebben az esetben a parketta csiszolás és a parketta lakkozás elkerülhetetlen. Ezeket a folyamatokat érdemes szakemberre bíznunk. 


Olajozott és viaszolt parketták karbantartása ugyancsak rendkívül fontos. A nem megfelelő és nem rendszeres tisztítás és ápolás a későbbiekben sok bosszúságot okozhatnak a padló tulajdonosának. Az olajozott és viaszolt parketta hosszan tartó természetes megjelenésért rendszeres, évi egy, de inkább két alkalmas ápolás szükséges. Beápoláshoz és rendszeres tisztításhoz a LOBA ParkettSoap (szappan alapú ápoló- és tisztítószer napi használatra), átolajozáshoz a LOBA ParkettOil termékeket javasoljuk.

Parketta tisztítószerek

Laminált padló és vízálló padló tisztítása és ápolása során is be kell tartani a gyári, vagy a szakkereskedés által javasolt folyamatokat. Ugyanúgy, mint a faparketták esetében, bő vízzel itt se mossa fel a parkettát. Porszívózás, vagy száraz feltörlés után nedves ronggyal szabad csak áttörülni a laminált padló felületét. Felmosáshoz csak laminált padló tisztítószer terméket válasszon. Vinyl padló felületét a LOBAHOME ElasticRefresh+ tisztító és ápolószerével óvja és védje. 


Webshopunkban minden szükséges tisztító és ápolószert, felújításhoz szükséges segédanyagokat, mint csiszoló hálók, lakkozó hengerek és parketta lakkokat egyaránt megtalál. Látogasson el honlapunkra!