Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Laminált padló kopásállósága más burkolatokhoz képest

Laminált padló kopásállósága más burkolatokhoz képest
Tapasztalatból tudjuk, hogy minden kopik, amit használunk, de nem mindegy, hogy milyen mértékben. A melegburkolatok már csak anyagszerkezetük, felületképzésük miatt is más és más kopásállósággal, vagy szakmai nyelven igénybevételi szinttel bírnak. 

Nincs ez másképpen a laminált padló, a vinyl (műanyag parketta sic!) padló, design padló, vagy a parketta kopásállósága esetén sem. Két tényezőt kell tehát tudni, a laminált padló kopásállóságát, illetve a szoba/helyiség igénybevételi szintjét. Ezt kell összevetni, vigyázva arra, hogy a várható használat, ne követeljen meg a választott padló kopásállóságánál nagyobb értéket – ez esetben ugyanis a gyári szavatosság nem érvényesíthető!
Az európai szabvány (ISO10874/EN685) számokkal és ikonokkal írja le mindezt, függetlenül attól, hogy laminált padló, parketta, vagy vinyl padló kopásállóság a mérés tárgya.


Parketta kopásállóság típusok szerint

Lakossági padló igénybevételi (laminált padló kopásállósági) szintjei: 21, 22, 23
Közületi padló igénybevételi (laminált padló kopásállósági) szintjei: 31, 32, 33
Ipari padló igénybevételi (laminált padló kopásállósági) szintjei: 41, 42
Minőségi laminált padló esetén AC értékkel is be szokták mutatni a felület ellenállóképességét. A skála AC1-től AC5-ig terjed, a laminált lapok kopásállósága minél erősebb, annál nagyobb értéket kap.

Tudtad? Az igénybevételi szintek a kopásállósági és karcállósági mérések sorozatából adódnak. A kopásállósági mérések rendszeres mechanikus kopás (például adott finomságú csiszolókorong több ezres fordulata utáni) hatását mérik. A karcállóság esetén egyszeri behatások eredményét vizsgálják (például acélgolyót ejtenek le adott magasságból a laminált padlóra). Minden egyes igénybevételi szintnek megvan a szabványos vizsgálatok során elvárt minimum értéke, ha ezt a szintet minden tesztnél teljesítette a laminált padló, akkor egy szintet továbbmehet a kopásállósági rangsorban!

Műanyag parketta típusok vs parafa: melyiket melyik helyiségbe?

Viszonylag könnyen belátható, hogy más kopás, igénybevétel történik például a hálószobában és más az előszobában. Ha egységes padlót szeretnénk minden helyiségben, akkor értelemszerűen a legnagyobb igénybevételű szobát kell meghatározni és ennek megfelelő laminált padlót fektetni mindenütt. Tehát ez esetben a laminált padló nappaliba és hálószobába azonos kopásállóságban kerüljön.         
Ha viszont nem szeretnénk ágyúval verébre lőni, vagy túlbiztosítani a felületeket, akkor használat funkció alapján feloszthatjuk a helyiségeket. Például:


23 – kis forgalmú helyiség: gyerekszoba, hálószoba, játszószoba, gardróbszoba
31, 32, 33 – nagy forgalmú helyiség: nappali, előszoba, konyha, lépcső, fittnesz terem  


A fent leírtak csak egy javaslat. A család életvitele, szokásai (például papucs használata) változtatja a kopásállósági elvárásokat. Ha valaki például mezítláb jógázik, vagy aerobik gyakorlatokat végez elég egy 23-as erősségű lakkozott parafa padló is a fittnesz teremben. De ha a játszószobában pingpongasztal van, akkor legalább 32-es kopásállóságú padló szükséges. 


Min múlik a laminált lapok kopásállósága? 

Minél erősebb a felületkezelés, annál keményebb a minőségi laminált padló? A vastag laminált padló erősebb? 
A vízálló laminált padló a kopásállóság szempontjából nem számít és hasonlóan nincs összefüggés a szín kiválasztás és a padlófűtés esetén sem.


Számít-e a padló vastagsága?

A laminált padló vastagsága nem áll közvetlen kapcsolatban a felületek erősségével, minden a bevonaton múlik, de a piacon lévő termékekről általában elmondható, hogy a vastag laminált, vinyl padló erősebb felületkezelést jelent.


Mennyire strapabíró a vinyl?

A vinyl padló, design padló kopásállósága a koptató felület vastagságától függ. A koptatóréteg lehet kis forgalmú helyiség esetén 0,2mm (31), nagy forgalmú helyiség esetén 0,3mm (32), vagy 0,55mm (33). Ahogy a laminált padlók vastagsága, úgy a vinyl padlók esetén sem befolyásolja ez a tényező a járólap kopásállóságát! 


PVC, vinyl padlók esetén növelhetjük a kopásállóságot utólagos lakkozással (LOBA), vagy más felületerősítő anyaggal. De ehhez szakember, gyártói jóváhagyás/ajánlás szükséges.


A parketta kopásállóságát olajozással vagy lakkozással növelhetjük. Nem feltétlenül igaz, hogy minél több réteget hordunk fel, annál erősebb lesz a parketta. A LOBA lakkok esetében egy alapozó és 2 lakkréteg az általánosan használt rétegrend, de vannak kivételek.

A rendkívül széles választékból mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő (kis vagy nagy forgalmú helyiségbe való) lakkot. Közületi igénybevételnél mindenképpen 2 komponensű anyagot használjunk.


Parafa padló kopásállósága

A parafa padló 3 réteg lakkot igényel, hogy hosszú ideig használhassuk a lakás nagy forgalmú tereiben is.
A parketta kopásállóságáról és a lakkválasztás összefüggéséről az alábbiakban olvashatnak bővebben.


LOBA parketta olajoknál 1 vagy 2 réteg felhordása az elvárás. Furcsának tűnhet, de a legerősebb 2K ImpactOil áttetsző olajból elég csak egyetlen egy réteg, akár a legmagasabb igénybevételű közületi helyiség esetén is!      

Tartalomhoz tartozó címkék: laminált