Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
en
Kategóriák / Termékek

Laminált padló padlófűtéshez

Laminált padló padlófűtéshez

Milyen melegburkolatot, padlót használhatunk padlófűtés esetén?  A vastag laminált parketta* vagy a vízálló laminált alkalmas-e ebben az esetben? Ezeken kívül még rengeteg kérdés merül fel a melegburkolat vásárlása előtt, amire mind, mind figyelni kell!

A padlófűtést lehet szeretni, nem szeretni, de tény, egyre többször találkozunk vele otthonainkban. A nagy felületen egyenletes meleget biztosító fűtési mód először a csempék, járólapok és egyéb hidegburkolatok esetén indult hódító útjára. Ám időközben sok melegburkolat rétegrendjét, alkotóelemét is megváltoztatták, ami így hosszútávon megbízhatóvá vált, tehát alkalmas padlófűtésre.  


Cikkünkben csak a vizes padlófűtésről írunk, az infra, vagy elektromos padlófűtés alkalmazása előtt mindenképpen kérje a gyártó, forgalmazó (mind a padlófűtés mind a melegburkolat) nyilatkozatát az alkalmazhatóságról!


Melyik padlófűtés burkolat a legjobb?

Nézzük meg előbb a padlófűtés burkolat, majd a padlófűtés rétegrend kapcsolatát. 

Vizes padlófűtés, burkolat típusa összevetésekor óhatatlanul találkozunk a burkolat hővezetési tényezőjével. Minél magasabb hővezetési értékkel bír a padló, az annál rosszabb hőszigetelő padlót jelent, tehát annál jobb hatásfokkal adja át a vizes padlófűtés a burkolatnak a hőt. 


Ezzel kapcsolatban azért érdemes megjegyezni, hogy a történet fordítva is igaz! A magas hővezetési tényezővel bíró padlók gyorsan elvesztik melegségüket (lásd csempe, laminált padló), nem úgy, mint például a parafa burkolat. A helyzet hasonlatos a kandalló vs. cserépkályha esetére.


A kandalló gyorsan nagy meleget ad le, de bizony a tüzelő elégése után ugyanolyan gyorsan kihűl a lakás. Ám a cserépkályha bár lassan melegszik fel, reggelre még mindig meleget ad! A parkettáknál a parafa padló felfűtése sokkal több időt vesz igénybe, de a tartós és kellemes melegérzet garantált.  

Hővezetési érték csempeburkolat padlófűtéshez: 1,05 W/(m K)

Hővezetési érték laminált parketta* padlófűtéshez: 0,17 W/(m K)

Hővezetési érték vinyl parketta* padlófűtéshez: 0,20 - 0,23 W/(m K)

Hővezetési érték szalagparketta padlófűtéshez: 0,12-0,21 W/(m K)    

Hővezetési érték parafa padló padlófűtéshez: 0,065 W/(m K)


*A fenti számok csak tájékoztató jellegűek.


Padlófűtés rétegrend - mire kell odafigyelni?

A padlófűtés rétegrend kapcsolatakor az alkotó rétegek vastagsága és milyensége a meghatározó. Erre az értékre a hővezetési ellenállás mérőszám ad támpontot. Minél nagyobb ez az érték, annál jobb szigetelő a burkolat. Ha a padlófűtés fölé vastag laminált padló kerül azt lassabban fogja felfűteni a vizes padlófűtés, mint vékonyabb társait.  


Ha padlófűtés fölé ragasztott burkolat kerül az jobb hatásfokkal fog működni, mint úsztatott (ragasztás nélküli) társai. Mivel a fűtendő felület (a padló alja) közvetlenül, minimális légrés nélkül találkozik „fűtőtesttel”. Ezért ebből a szempontból a ragasztott vinyl, fa és parafa padlók kifejezetten jó megoldásnak kínálkoznak vizes padlófűtés esetén.  


A padlófűtés lerakásakor, telepítésekor ügyelni kell a gyártói előírások és európai szabvány betartására. Például a vizes padlófűtéseknél a vízhőfok nem haladhatja meg a 28C-ot. A padlófűtést mindenképpen fel kell fűteni és hagyni kihűlni a gyártói protokoll szerint még nyár időszakban is!


A burkolás padlófűtésre (például már meglévő csempe esetén) sem gond! Ha a padló gyártója engedi, akár közvetlenül is ráburkolhatunk a felületre, így megtakarítva a bontás fáradságos, piszkos és költséges munkáját. Azonban a vizes padlófűtés hatékonyságcsökkenésével számolni kell (lásd hővezetési ellenállás)!   


Ha alátétet kell használunk padlófűtés esetén, akkor vásárlás előtt figyeljünk annak fentiekben meghatározott tulajdonságaira. Ez esetben lehetőleg ne 4mm vastag parafa alátétet válasszunk…


Parafa, laminált és vinyl padló padlófűtéshez

Laminált parketta padlófűtéshez: Aqualan termékcsalád

Szalagparketta padlófűtéshez: 

Vinyl parketta padlófűtés: Ragasztandó 2-6mm vinyl padló, vízálló klikkes 4-5mm vinyl padló

Parafa parketta padlófűtéshez: ragasztandó parafa padló

*Laminált parketta és vinyl parketta helytelenül használt kifejezés, laminált, vagy vinyl padlót kellene helyette használni.