Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
en
Kategóriák / Termékek

Parafa belső szigetelés – természetes expandált parafa lap, parafa falszigetelés 2. rész

Parafa belső szigetelés – természetes expandált parafa lap, parafa falszigetelés 2. rész

Lehet-e, szabad-e belső szigetelést tennünk az ingatlanba? Igen, de csak alapos körültekintéssel, gyártói engedéllyel. Parafa belső szigetelés – természetes expandált parafa lap, parafa falszigetelés

Most is csak a parafára koncentráljunk! A két megoldás közül most az expandált parafa (más néven fekete parafa) belső szigeteléssel foglalkozunk. Az agglomerált (ipari) parafa tekerccsel előző postunkban írtunk.

Expandált parafa falra? Persze, ez sem probléma. Ahogy mindig, csak megfelelő felület, ragasztó és technika kérdése.

A fallal kapcsolatos elvárások: egységes, sík és stabil (nemcsak állékony, hanem a felülete is stabil). Ha bármilyen hibát sejt az akár festett falon, használjon alapozott, ne kockáztasson!

Rögzítés: ragasztó vagy ragasztó és dübel. Ragasztás esetén feltétlen figyeljen az expandált parafa lemezek portalanítására! A gyárban a lap méretre vágása során apró parafa szemcsék maradnak a lapok közt, ezt ki kell porszívózni és/vagy fioman kiütögetni az expandált lapokból! Ha a Wakol D3540 parafa ragasztót használja,akkor az anyagszükséglet kb. 350-450g/m2. Körülbelül 250 cm magasságtól dübel használata ajánlott.

Felületkezelés: az expandált parafa, más néven fekete parafa színe fekete… Ha ezzel nem tudunk együtt élni, akkor átszínezni szilikát alapú festékkel ajánlott, hogy a fal szellőzése megmaradjon. Mivel a lapok felülete nem tömör („kráterekkel tarkított”) a festék nem fog mindent befogni, így apró fekete foltok maradhatnak. Másik megoldás a falburkolat glettelése, amit utána festhetünk, tapétázhatunk. Ha magát az expandált parafát látni szeretnénk, mindenképpen nagyobb sűrűségű anyagot használjunk. Ha glettelni fogjuk, jó a normál 110-120kg/m3-es anyag is.

Illat: az expandált parafának a készítéséből adódóan jellegzetes, enyhén égetett, füstös illata van. Ez idővel elillan.

Minden parafa jó hőszigetelő, hangszigetelő és rezgéscsillapító. Az expandált parafa kifejezetten jó hőszigetelő és kiválóan alkalmazható belső hőszigetelőként! Az expandált parafa lemez akár a hőhidas falakat is jó eséllyel szigeteli! Erről hamarosan külön írunk.

Vastagság: a legtöbb esetben 20 mm vastag expandált parafa lemezt használnak parafa falszigetelésre. De a 30 mm, 40 mm is használatos. Figyelem, a dupla vastagság nem jelent kétszeres hőszigetelési hatást!

A lényeg, tartsuk be a gyári előírásokat és viszonylag gyorsan, tisztán jó megoldást kaphatunk.

 

Olcsó expandált parafa, megfelelő?

Ezen a piacon nincs nagy választék. Ha valami nagyon olcsó, akkor annak oka van. Anyagaink teljesítmény nyilatkozattal igazolt gyártási folyamattal készülnek. Csak és kizárólag parafa van benne! És ez szó szerint 100%-ot jelent. Barna színű, merev „expandált parafa lapot” ne válaszon, már csak azért sem, mert az nem expandált parafa!

 

A merészebb vállalkozó kedvű felhasználók akár dekorációs expandált parafa lapokkal is szigetelhetik belső falaikat.

 

Expandált parafa lemez ár (2022. november): 

20 mm vastagság (panel mérete: 1000*500mm) normál sűrűség, bruttó ár: 6.300 forint/m2

20 mm vastagság (panel mérete: 1000*500mm) nagy sűrűség, bruttó ár: 8.700 forint/m2