Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
en
Kategóriák / Termékek

Parafa hangszigetelés falra, padlóra - tippek

Parafa hangszigetelés falra, padlóra - tippek

Igen sokan használnak parafa szigetelést a falon és padlón. Ennek nemcsak esztétikai, hanem funkcionális okai vannak, ugyanis a parafa hangszigetelés és hőszigetelés céljára is egyedülálló tulajdonságokkal bíró kiváló anyag. 

Parafa szigetelés tulajdonságai

Minden parafa anyag (legyen az parafa lap, parafa tekercs, expandált parafa, agglomerált parafa, parafa őrlemény) hőszigetelő, hangszigetelő és rezgéscsillapító is egyben. Bármelyik kedvező tulajdonságára vágyunk, a másik kettőt ajándékba kapjuk! Tehát egy jó hangszigetelő falburkolat parafából az egyben megoldás a helyiség belső szigetelésére is, ami segíti a homlokzati hőszigetelés hatékonyságának növelését. Külön ajándék, hogy a parafa méretstabil, ellenáll a mechanikai hatásoknak is.


A parafa anyagok közt is különbség van tulajdonságait tekintve. Az agglomerált parafa lap és tekercsek viszonylag csekély vastagságban már jó hőszigetelő képeséggel bírnak, de hangszigetelésben elmaradnak az expandált parafától, ami viszont vastagabb rétegrenddel bír.


A parafa őrlemény jelentősen eltér alkalmazási területeit tekintve, hiszen mint zsákos anyag a párnafák közötti szakaszok feltöltésére, épületrések, falak közti hézagok kitöltésére használják. 


A folyékony parafa hangszigetelő tulajdonsága elhanyagolható, a hőszigetelő képessége kérdéses pár milliméteres vastagságban külső hőszigetelésként.
A jobb hangszigetelés és hőszigetelés elérése érdekében használhatunk különleges burkolatokat, például parafa padlót, vagy parafát tartalmazó vinyl burkolatot.

Jó ötlet a hangszigetelés parafával, de vannak akusztikai alapvetések, amiket mindenképpen figyelembe kell venni:

  • a jó hangszigeteléshez tömeg kell és rugó, utóbbi szerepre a parafa kiváló jelölt!
  • lehetőleg mindig az okozó oldalt szigeteljük! Az élet sajnos rendszerint ezt nem teszi lehetővé, hiszen valószínű pont a másik oldali szigetelés hiánya miatti szomszéd zaja az, ami zavar bennünket. Viszont a „szenvedőoldal” szigetelésével bármely anyag akusztikai hatékonysága lényegesen csökken!
  • lehetőleg többféle anyagot használjunk! Minden anyag hangszigetelő, csak nem mindegy milyen frekvenciatartományban képes csillapításra és milyen mértékben. A rétegrend különböző adatai összeadódnak. Jó hír, hogy a parafa kifejezetten jól teljesít az emberi hang és az ez alatti frekvenciákban
  • lehetőleg hagyjunk légrést a fal és szigetelés közt! A levegő a barátunk és ingyen is van! Bár sokszor a tér nem áll rendelkezésre, hogy a meglévő fal és parafa szigetelés közt 0,8-1,5cm légrés legyen.
  • lehetőleg egységes rétegrendet használjunk, kerüljük a hangszigetelési hiba lehetőségét (a hangszigetelés falra rögzítése csavarral, a fal csak egyes részeinek hangszigetelése)
  • lehetőleg a rétegrendben használjunk parafát! A parafa és/vagy szálas anyag beépítésével csökken a hangvisszaverődés
  • a falak hangszigetelésekor csak a léghangot, a padló alátéttel a lépészajt mérsékeljük, a szerkezeti zajokat nem. Utóbbi akusztikai problémánál a mennyezet hangszigetelése nehézségekbe ütközik
  • a hang érzékelés bizonyos szempontból személy függő, szubjektív, egyes hangok és frekvenciák minket zavarnak, másokat kevésbé
  • utólagos hangszigetelés: időigényes, általában borsos és nem mindig hatékony. Sajnos nem mindig hozza meg a várt hatást, még parafa alkalmazásával sem… 

A parafa hőszigetelési értékben egyenértékű, vagy megközelíti a polisztirol szigetelőanyagok referencia számait. Arról nem beszélve, hogy a parafa természetes anyag és gyakorlatilag nem évül el, míg műanyag társairól ez nem mondható el. Ne használjunk polisztirolt belső szigetelésben, parafát annál inkább! 

A padló hangszigetelése parafával, ennek előnyei

A padló hangszigetelése elsőre egyszerűnek tűnik, sőt a legtöbb esetben az is, parafa alátéttel. 


Ha legalább 7mm vastag, ragasztás nélküli (a köznyelv klikkes, loc-os, pattintósnak említi) padlót használunk, legyen az laminált, klikkes vinyl, szalagparketta, akkor a 2-4mm vastagságú agglomerált parafa alátét a szinte tökéletes megoldás! Egyszerű alkalmazhatóság, természetes anyag, állandó és kiváló hangszigetelő lépészajcsökkentő teljesítmény. Viszont 7mm alatt figyelembe kell venni a gyártói előírásokat a parafa alátét alkalmazása esetén. 
  
Ragasztott padló alátétje a gumiparafa tekercs, amit akár ragaszthatunk fa parketta, csempe, kő, PVC vagy vinyl lapok alá. Ilyen alkalmazáskor először a gumiparafa alátét tekercset ragasztjuk le, majd erre ragasztjuk a padlóburkolatot.

A fal hangszigetelése már nehezebb feladat. Ha nincs lehetőségünk akusztikushoz fordulni, 4-5-6mm vastag agglomerált parafa tekerccsel, vagy agglomerált parafa lappal szigeteljük le a falat. Ha nagyobb vastagságot szeretnénk, az expandált parafát ajánljuk minimum 20mm-es vastagságban. 
Ha a hangszigetelés kiépítésénél többfajta anyag és különböző rétegrend is szóba kerülhet, akkor akár előtét falat is építhetünk két réteg gipszkarton falból, úgy, hogy a falat a mennyezetre és a padlóra rögzítjük. Persze nem megfeledkezve az agglomerált parafáról, az expandált parafáról és a légrésről! 

A parafa hangszigetelés ára 

Mennyi a parafa hangszigetelés ára? Nehéz egyetlen számmal leírni a választ, kérdés milyen anyagminőség, milyen vastag parafa tábláról, hengerről beszélünk. 2022. év elején az agglomerált parafa tekercsek 4mm-es vastagságban bruttó 3000 forint/m²-es áron elérhetőek.

Érdeklik a parafa tekercs árak? A körülbelül 2mm vastagságú alátét parafa tekercs ára bruttó 1.200 forint/m².

Parafa alátétek árai.

A hangszigetelő falburkolat árai.

Az expandált parafa táblák bruttó 5.500 forint/m² áron elérhetőek.