Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
en
Kategóriák / Termékek

Parafa padló

Parafa padló

Egy különleges fa új szerepben

Ha egy szobába vagy a nappaliba olyan burkolatot szeretnénk, amely otthonos, ugyanakkor praktikus is – bírja az igénybevételt és a padlófűtés esetén használható -, érdemes megfontolni, hogy parafával burkoljuk a helyiséget. Ha pedig nagyon megtetszett, akár a falat is.

A parafa már régen nemcsak borosüvegekben fordul elő. Noha már az ókorban készítettek belőle sarut, sokáig leginkább csak parafa táblaként, memo tábláként volt jelen mindennapjainkban. Pedig a paratölgy lefejtett, apróra őrölt kérge, amelyet saját gyantájával keverve préselnek lapokba, másra is használható. Ezekből készülnek a számos előnnyel bíró burkolatok. A parafa lég – és páraáteresztő. Jó hang- és hőszigetelő, erős anyag. Mivel rendkívül rugalmas, könnyen alakítható: íves felületeket, lépcsőket is nehézség nélkül burkolhatunk vele. Akár fürdőszobába is lefektethető, természetesen megfelelő felületkezelés mellett.

Padlóburkolatként kapható többféle méretben a négyszögletes lapoktól a hosszú téglalapokig, ragasztható kivitelben vagy klikk rendszerű készparkettaként. Falburkolatként szintén táblákban, vagy a tapétához hasonlóan tekercsekben árusítják. A színskála is meglehetősen széles: az egészen világos, szinte törtfehértől  a többféle vörösesbarnán át a barna sokféle árnyalatáig terjed, de egyes típusok léteznek zöldes, szürkés, kékes árnyalatokban is. Hasonlóan változatos a mintázat. Választhatunk egészen apró mintájú padlót, de olyat is, amely inkább a márvány erezetére hasonlít. Ráadásul nem kell megelégednünk egyféle színnel és mintával: a lapok jól variálhatók egymással, így némi fantáziával valóban egyedi burkolatokat lehet kialakítani. Remek eszköz arra, hogy egy-egy falat, falrészletet hangsúlyosabbá tegyünk, nagyon jól mutatnak rajta a különböző hangulatvilágítások. Ezáltal össze is köthetjük a helyiségeket: az egyikben padlóburkolatnak használt lapokból a másikban fali dekorációt készíthetünk például úgy, hogy sakktáblaszerűen vagy más elrendezésben felragasztunk néhány lapot. Hűvös, északi falakat melegebbé, otthonosabbá tehetünk segítségével.

A natúr parafát különböző olajokkal, lakokkal lehet felületkezelni (bár az olajozást félévente ápolni kell, így ez csak annak ajánlott, aki ezt tényleg meg is teszi), de már speciális bevonatok is léteznek. A lakk például egyáltalán nem látható, de igen erős felületet képez és akkor még nem beszéltünk az űrtechnológiából átvett kerámialakkról. Ám ahhoz, hogy valóban hosszú életű legyen, fontos odafigyelni néhány dologra.

Ha gondosan, a helyiség funkcióját figyelembe véve választunk parafaburkolatot, és gondosan, az előírásokat betartva fektetjük le, hosszú ideig élvezhetjük ezt a természetes, szép anyagot az otthonunkban.
Tartalomhoz tartozó címkék: A parafáról Parafa padló