Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
en
Kategóriák / Termékek

Parketta javítás és felújítás lépései, tippek

Parketta javítás és felújítás lépései, tippek
Padlóval lépten-nyomon találkozunk lakásban, irodában, üzlethelyiségben és az élet sok más területén. Nem is gondolnánk mennyi és milyen hatásnak van kitéve nap mint nap a burkolatunk! A parkettával szemben komoly elvárásaink vannak (számos esetben túlzóak is) ahhoz képest, mint amit állaga megóvásáért teszünk.

Parketta javítás házilag? Bízzuk a szakemberre!

Parketta javítás nemcsak a lakás átalakítása során történhet, hanem a mindennapi életünkből adódó használati sérülések kijavításakor is. A hibák mértéke az elenyészőtől egészen a látványos sérülésig terjedhetnek, így a parketta javítás házilag is megoldható, de bizonyos esetekben csak szakember segítségével végezhető el. 

Szerencsések vagyunk, ha a parketta javítás bontás nélkül megoldható, mert így nem csak időt és pénzt spórolunk, hanem a visszaszedésből adódó felfordulástól, a koszttól és az óhatatlan parkettaelem sérüléstől is megóvjuk magunkat, nem beszélve arról, hogy ha megbontjuk a „rendszert”, közel sem biztos, hogy utána minden esetben ugyanazt kapjuk, mint előtte. 

Parketta javítás lépései

Vegyünk egy klasszikus példát, a csaphornyos régi parketta felújítása. Sok esetben mozog a régi parketta, amit átrakással (azaz felbontás és visszarakás) lehet a legbiztosabban orvosolni. Ez időigényes, nagy felfordulással járó és sajnos költséges beavatkozás, amit minden esetben helyszíni felmérés előz meg, amennyiben parkettás mestert bízunk meg e nemes feladattal. Létezik más, sokszor igen hatékony parketta felújítás is, amikor injektálással „feltöltik az üreget”, ezáltal stabilizálják a régi parkettát. Ugyancsak klasszikus probléma a recsegő padló javítása. 

A parkettanyikorgás megszűntetése az előbbiekben érintett parketta átrakása mellett, a parketta hézagainak kitöltése jelenthet megoldást. Ez minden esetben parketta csiszolással indul, majd az értékes csiszoltport (a régi parkettánkkal egyező színvilágú) a hézagkitöltő anyaggal összekeverve tömítik a rést. 

Az oldószeres LOBA Fugenkittlösung parketta tömítő gyorsan szárad és nagyobb réseket is képes tömíteni, de a vizesbázisú LOBA EasyFillPro is hasonló erényekkel bír. Miután megszáradt, összecsiszolják a parkettával, majd az alapos porszívózás után parketta lakkozás következik. Számos kiváló, vizesbázisú LOBA parketta lakkból választhatunk az otthoni felhasználástól a közületi kopásállóságig.

Parafa padló felújítása

Térjünk át egy kevésbé szokványos, ám egyre inkább kedvelt padlóra, a meleg parafára. A parafa padló egy hálás, szerethető burkolat, amit különösen érdemes ápolni, karbantartani. Ha ezt elmulasztanánk, akkor néhány év elteltével jöhet a parafa padló felújítás. Fontos tudni, hogy a parafa parketták általában furnéros termékek, azaz a parafa magon egy vékony parafa hártya található, ami maga a minta. 

Ez azt jelenti, hogy a parafa padlókat nem szabad a hagyományos értelemben csiszolni, mert egy óvatlan pillanatban a mintát is leszedhetjük. Ezért a felület „pedelése” szükséges LOBA zöld pad-del és LOBA CareRemover mélytisztítóval. Alapos, tiszta vízzel való felmosás után következik a parketta lakkozás, amire ragyogó megoldást nyújt a parketta felújítás során már említett LOBA parketta lakk család. Mindezen folyamatokhoz a lehető legjobb, ha szakembert hívunk! 

Vinyl padló javítása

És tegyünk említést napjaink egyik legkeresetteb burkolatáról is, illetve mi tévők legyünk, ha megsérült a vinyl padló, lehetséges-e a vinyl padló javítása?


A vinyl padló egy igen ellenálló, közületi kopásállóságú burkolat, ám mint minden, ez is megsérülhet. Leggyakrabban valamilyen mechanikai hatás (olló, kés és egyéb éles tárgy) okozza a sérülést. Ebben az esetben a panel kicserélése lehet a legcélszerűbb megoldás (amennyiben klikkes vinylről van szó), amit a panelek visszaszedésével oldhatunk meg legkönnyebben, míg egyes esetekben a panel kifordításával és helyére való „beragasztásával” is javíthatunk. 

Parketta felújítás ára

A parketta felújítás ára a padló fajtájától (vinyl, parafa, vagy laminált parketta) és a sérülés mértékétől is függhet. Nem mindegy, hogy a mozgó parketta javítása, egy beázási folt eltávolítása, vagy a parekttanyikorgás megszüntetése-e a cél. 

Amennyiben a hagyományos parketta szakemberrel való felújítását tűztük ki célul, minden esetben javasolt a helyszíni felmérés során tisztázni az egyes munkafolyamatokat és a segédanyagokat. 

Egy relatív drágább anyagdíj komoly, közületi kopásállósággal rendelkező 2 komponensű lakkot is tartalmazhat (LOBA 2K Duo), persze dönthetünk egy lényegesen olcsóbb, de jó minőségű lakossági lakk mellett is (LOBA Life). A gyanúsan olcsó 1.000-2.000 forintos vállalási díj (munkadíj és anyagdíj) végül a legdrágább is lehet. Mindezeket figyelembe véve felvetődik a kérdés, lehetséges-e a parkettázás házilag, illetve a parketta felújítás megoldható-e egyénileg? 

Amennyiben odafigyelünk, megfelelő kézügyességgel, szerszámkészlettel és jókora önbizalommal rendelkezünk, természetesen igen. Ebben az esetben a munkadíjat nem számoljuk, csak az anyagdíjat, akkor kedvezőbb költséget kapunk a mester által megadotthoz képest. De sokan nem számolnak a kivitelezéshez szükséges szerszámokkal és szaktudással, ezek mind módosítják az összképet. 

Gyakori probléma például a nem megfelelő lakkozó henger használata, mert az sem jó ha túl sok, vagy ha túl kevés lakkot hordunk fel a felületre.