Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
en
Kategóriák / Termékek

Tudástár

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Padlófűtésről


Nemzetközi, EU szabvány szerint, minden meleg burkolat esetében, így a parafánál is a következőket kell betartani:
Vízkeringetésű legyen, a víz maximális hőmérséklete 45ºC lehet, de a hőleadása a födémnek max. 28ºC lehet.

Fokozatosan, 5ºC-ként kell felmelegíteni és lehűteni a rendszert!

A Wicanders egyébként ajánlja a LOC-os burkolatainkat padlófűtésre, a parafa kiváló hőszigetelő hatása miatt azonban több időre van szükség, míg felmelegszik, viszont lassabban is fog lehűlni a rendszer. Lehetőség szerint vegyes fűtést alkalmazzanak, azaz radiátort és padlófűtést.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyerekszoba

A lakás- és házépítők, valamint a lakberendezők egyre többen ismerik föl a parafa szépségét, melegségét, antiallergén,  hő- és hangszigetelő tulajdonságait. A parafa padló- és falburkolatok kizárólag környezetbarát (fenol- és formaldehidmentes) anyagot tartalmaznak. Európa egyes országaiban az óvodák kihagyhatatlan burkolata a parafa. Igazi melegburkolat, a gyermekszobák legideálisabb felülete, ahol még a papucsot is nélkülözni lehet, valamint puha, kényelmes, rugalmas, s kíméli a gerincet, ízületeket. A világszerte jól ismert Wicanders termékek padló- és falburkolatai különböző méretben, vastagságban, mintában, színben és felületkezelésben készülnek, melynek hazai forgalmazója a Laurum Kft.

 


Tűsarok és parafa

A parafa padlóburkolatot csak felületkezelt állapotában lehet használni. Rugalmas anyagszerkezetének köszönhetően kényelmes rajta a járás, ezért otthoni lábbelivel, vagy akár mezítláb sokáig megőrizhető a parafaburkolat állaga. A tűsarkú cipők használata azonban nem csak a laminált, a fa, de a parafa padlózatnak sem kedvez. 400kg/cm2 nyomás felett maradandó károkat okozhat a tűsarok. Egy igazi tűsarok lyukasztógépként működik a legtöbb burkolat esetében, hiszen a cipő használójának testsúlya minimális felületre összpontosul (nyomóerő és felület aránya). Adott esetben a parafa, illetve a fafurnér is megsérülhet, ami látható nyomokat hagyhat a parkettán. Lakásokban a hosszútávú kényelem miatt célszerű a tűsarkú cipők mellőzése.


Parafa a fürdőszobában

A parafa alig ismert felhasználási területe a vizes helyiségek világa. Pedig nem ördögtől való a gondolat, hiszen megjelenésében, színében, mintájában, anyagában új lehetőséget nyújt egy igényes konyha vagy fürdőszoba kialakításakor. Ki ne örülne a rideg fürdőszobai csempe helyett egy meleg parafa burkolatnak, vagy rugalmas és igazán kényelmes konyhai parafa burkolatnak a kő helyett? A ragasztandó, natúr felületű (vagy előlakkozott) parafa járólapok lerakása után, minimum három réteg rugalmas lakkal kezelt felület már biztonságos védelmet nyújt a helyiségnek, így a víz nem tud a parafa közé folyni és nem jut a ragasztó szintig sem. A speciális parafa lakk nélkülözhetetlen kelléke tehát a vizes blokkok záró rétegének. A kivitelezési munka szigorú technológiai fegyelmet igényel, lehetőleg szakemberrel végeztessék el a feladatot.


Díszítő parafa falburkolatok

A szín- és mintaválaszték, valamint esztétikai és fizikai paraméterei miatt lakások, munkahelyek kedvelt falburkolata a parafa. Kiváló szigetelő adottságainak köszönhetően már a 3mm-es parafa burkolat is érezhető hőhatást biztosít a helyiségekben. Megoldást és védelmet ad a húzó hideg csillapítására, a székek okozta benyomódásra, ezért ágyak mellett, illetve étkezőkben fontos kellék, mint falvédő. Viaszos vagy lakkos felülete könnyen tisztítható.


Alátét parafa

A jól ismert polifoam tekercset nem csak helyettesíti, hanem kiváló tulajdonságai miatt sokszor túltesz az alátét parafa tekercs. A ragasztandó falburkolatok, csempék, úsztatott padlóburkolatok, PVC, linóleum és szőnyegek alá bátran ajánlható a parafa, mert természetes anyaga tovább növeli a burkolat hőszigetelő-képességét, csökkenti a lépészajt és a kopogóhangot, de az aljzat esetleges egyenetlenségét is valamelyest kiegyenlíti. Hármas funkciója mellett mégis csak egy elnyűhetetlen valódi anyagról beszélünk, melynek a leghosszabb az élettartama, s szorosan kapcsolódik a fenntarható építészet (természet) eszmeiségéhez.

Az alátét parafatekercsek a fent említett burkolatok függvényében különböző vastagságúak és anyagsűrűségűek kell, hogy legyenek!

 

 

Miért éppen parafa?

A legjobb választ bizonyára azok adhatják, akik valamikor a parafaburkolat mellett döntöttek és folyamatos haszonélvezői továbbra is a természet e csodálatos anyagának. Hazánkban jó két évtizede kezdődött a különböző parafa padló-, illetve falburkolatok forgalmazása, azóta számos háztartás, munkahely, közintézmény fontos alkotóeleme a parafa. Kiváló műszaki és esztétikai paraméterei, új és természetes megoldási lehetőséget kínál minden érdeklődő számára. A parafa komoly alternatívája minden olyan mesterségesen előállított anyagnak, amit külső-, belső-, hő-, és hangszigetelés, illetve rezgéscsillapítás céljából keresnek. Járó- és falfelületek esetén ma már nem csak kiváló tulajdonságaival tűnik ki a Wicanders parafaburkolat, hanem megjelenésében, mintázatában és színválasztékában is óriási választékkal rendelkezik. És az sem elhanyagolható tény, hogy a vásárló minőségi, környezetbarát és gazdaságos terméket kap cserébe a természettől. Érdemes hát parafában gondolkodni!

 

Még több információ a parafáról

A parafa egy tölgyfa (botanikai néven „QUERCUS SUBER”) kérge. Ez egy örökzöld fa, amely csak a Mediterrán térséget határoló területeken nő. Az ókori Egyiptomban már i.e. 2500-ban halászbárkák készítéséhez használták a parafát. Az ókori görögök szintén használták a parafát – halászbójákat, szandálokat, bor- és olivaolaj tároló edények dugóit készítették belőle. Hódító Nagy Sándorról is azt mondják, hogy azon nagy történelmi személyek egyike volt, aki már használta a parafát. A legenda szerint egyszer, egy féktelen folyó átkelése közben egy darab parafa mentette meg az életét a vízbe fulladástól. A rómaiak szintén használták a parafát – háztetők, kaptárok, hajók és női cipők készítéséhez. Az 1600-as években a francia Dom Pérignon nevű szerzetes pedig egy óriási lépést tett a parafa modern és széleskörű használata – mint pezsgős és borosüvegek dugója – felé. A 20. században a parafa volt az egyetlen szerves anyag, amely a Marsra „utazott”, hiszen hőszigetelésnek használták a Viking űrszondákban.

 

Egy természetes „zöld” termék

Manapság az egyre erősödő környezettudatosság korában, elmondható, hogy a parafa az egyetlen olyan fa, amelynek kérge újra tudja termelni önmagát minden betakarítás után. A parafa kérget a fa 2/3-áról hántják le. Az első betakarítás csak a fa körülbelül 20 éves kora körül lehetséges. A védő belső kéreg egy vékony rétege teszi képessé a paratölgyet, hogy minden egyes lehántolási folyamatot túléljen, és újra tudja termelni a kérgét. A kéreg lehántása igen nagy szakértelmet kíván, hiszen a belső réteg nem sérülhet meg. A hántoláshoz egy speciálisan tervezett fejszét használnak.

A fáról elsőként lefejtett réteg a „szűz” kéreg. Ez szürkés színű és külső felszíne nagyon egyenetlen. Ez a kéreg alkalmas arra, hogy különböző, igen apró méretű szemcsékre darálják, ami ideális alapanyag szigeteléshez és összeállított parafához. (composition cork?) Érdekes módon ez az anyag nagyon népszerűvé vált különféle dísztárgyak készítéséhez.

A parafa első betakarítása után, a kérget 9 évente egyszer hántják le, amíg a parafatölgy el nem éri a körülbelül 150 évet. A fát akkor egy sokkal fiatalabb fával váltják fel. (The tree is then replaced by a much younger one) A kéreg, amely a „szűz” kéreg lehántása után nő, a „refugo” nevet viseli. Ez az előző réteghez képest teljesen máshogy néz ki – sokkal simább a felszíne, és barna színű. Az első „refugo” termést általában ledarálják. A következő hántások jobb minőségű parafát nyújtanak, amelynek kevesebb és szorosabban zárt pórusai (szemcséi) vannak. Az újabb hántásokból származó parafa nagy részét dugók, valamint finomabb minőségű termékek gyártására használják.

A lehántás után a kérget az erdőben hagyják pár napig, hogy száradjon, illetve, hogy a potenciális vevők megvizsgálhassák. A parafa kéreg beszerzése nehéz feladat, mivel a minőség nemcsak erdőről erdőre, de fáról fára is változik. Akár ugyanaz a fa termelhet különböző minőségű parafát, attól függően, hogy mennyi napsütésnek volt kitéve.

Még a gyár területén a „refugo” kérget egyszer felhevítik/felforralják, amely megkönnyíti a fás külső réteg eltávolítását, valamint rugalmasabbá is teszi a kérget és így könnyebb lesz kisimítani. Ezután a kérget különböző vastagság szerint szétválogatják, majd pedig különböző minőség szerint is. A különböző minőségek meghatározzák az eladási árat és/vagy a parafa alkalmasságát az egyes gyártási folyamatokhoz/felhasználásokhoz.

A parafa egy olyan természetes termék, amely jelentős és egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, s amelyek semmilyen más természetes anyagot nem jellemeznek. Legalább 200 millió szorosan összezárt levegő cella – átmérőjük l/1000” – alkot egy köb hüvelyk (1 inch az 2,54 cm) parafát. Mindegyik parányi cella 14-oldalú, és ez a felépítés tulajdonképpen minden üres részt kirekeszt a cellák között.

Ennek a tulajdonságának köszönheti a parafa fantasztikus rugalmasságát, hogy összenyomás után is visszanyeri eredeti alakját.