Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vinyl padló lerakása: tippek és trükkök

 Vinyl padló lerakása: tippek és trükkök
Ahhoz, hogy a sérült, kopott és megunt padlót vagy járólapot lecseréld, nem szükséges költséges, magas idő- és energiaigényű felújításba fognod. A vinyl padló egy már közel 10 évre visszatekintő burkolatcsalád, ám sokaknak még mindig az újdonság erejével hat. A barkács- és lakberendezési közösségekben hamar népszerűvé vált. Az innovatív melegburkolat kedvező ár-érték arányú, sokoldalú és saját kezűleg is rögzíthető. A vinyl padló lerakása néhány órás munkával és szakember segítsége nélkül is kivitelezhető. Cikkünkben megismerheted a vinyl padló előnyeit és rögzítését.

Vinyl padló: a jövő padlója?

A vinyl padló vagy kevésbé ismert nevén LVT padló egy PVC (polivinil-klorid) és egyéb adalékokból készült melegburkolat. Erősebb, dekoratívabb, mint laminált társai és sok esetben még lépéshanggátló réteget is tartalmaznak. Strukturált felülete révén a faparkettákhoz hasonlítható. Padlófűtésre egyaránt ajánlott. Vízálló változatai akár a fürdőszobában is megállják a helyüket!

Az LVT padló számos mintázattal elérhető. Igényeid alapján választhatsz olasz kőlap, mediterrán hatású kerámia padló, tölgyfa vagy bükk mintázatú padlópaneleket. A vinyl padló lerakása akár saját kezűleg is elvégezhető. Mivel szakember segítsége nélkül is lerakható, így megtakarítható a munkadíj is.


Ezért imádják a vinyl padlót

Antibakteriális réteg: A vinyl padló antibakteriális tulajdonságokkal bír. Ezért jó választás lehet a gyerekszobába vagy a fürdőhelyiségbe.

Vízálló: Tudtad, hogy a tömör vinyl padló teljesen vízálló? Így nem csupán fantasztikus melegburkolat a vizes helyiségekbe, de a takarítása is könnyű.

Sok minta: A padló és járólap csere költséges és időigényes. Mielőtt a megterhelő felújítási munkálatokat megkezdenéd, nézd meg a kínálatunkban elérhető több tucat vinyl padlót. Válaszd ki az ízlésednek leginkább megfelelő mintájú és felületű terméket!

Ellenálló: A polivinil-klorid anyagból készült burkolat ellenálló a mechanikai behatásokkal szemben. Színét és mintázatát hosszú évekig megőrzi.

Sokszínű felhasználás: Nem csupán a padlóra, de a fali csempére is rögzíthető! Meguntad az elszíneződött fugájú csempét a fürdőben? Pár óra alatt újjá varázsolhatod a helyiséget az LVT elemek segítségével!

Kiváló ár-érték arány: A vinyl padló négyzetméterenkénti ára 5.000-18.000 forint közötti. A prémium minőségű burkolóanyag ár-érték aránya kimagasló.

Milyen aljzaton használható a vinyl padló?

Mielőtt vinyl padlót vásárolnál, érdemes meggyőződni arról, hogy az átalakítani kívánt helyiségben milyen aljzat található. Nem minden felületen használható az LVT padló. 

Alkalmazható az alábbi aljzat bármelyikén:

 • ​​anhidrid,
 • beton,
 • cement,
 • kerámia (aljzatkiegyenlítést követően, amennyiben a fuga széles és mély),
 • kő (aljzatkiegyenlítést követően, amennyiben a fuga széles és mély),
 • terrazzo (aljzatkiegyenlítést követően, amennyiben a fuga széles és mély) 
 • és tömör szerkezetű PVC.

Kerülendő az alábbi aljzat mindegyikén:

 • aszfalt,
 • bitumen,
 • fa parketta,
 • laminált padló,
 • padlószőnyeg,
 • és úsztatott padló.

Klikkes vs. ragasztós vinyl padló

A vinyl padlók böngészése közben feltűnhetett, hogy a burkolat két változatban érhető el: ragasztós és klikkes. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb különbségeket.

Ragasztós vinyl padló

A ragasztós LVT padló rögzítéséhez speciális ragasztóanyagra van szükség. Rögzítése időigényesebb, ára azonban alacsonyabb, mint a klikkes változaté. A ragasztandó padló vékonyabb.


Klikkes vinyl padló

A klikkes vinyl padló ragasztó nélkül fektethető, rögzítési ideje rövidebb, ára azonban magasabb. A klikkes padló vastagabb ragasztós társainál, általában 4-6 milliméter, de előfordul 8, illetve akár 10,5mm vastagságban is. Alátét fektetése javasolt, amennyiben a panel nem tartalmaz már komfortnövelő réteget.

A klikkes és ragasztós változat fektetés utáni végeredménye azonos megjelenést nyújtanak. Ezért a rögzítés nehézsége és a vételár jelenti a fő különbséget.

klikkes vinyl padló lerakása

Vinyl padló lerakása - lépések
1. Tervezés

A vinyl padló lerakása szakember segítsége nélkül is elvégezhető feladat, azonban tervezést igényel. Először fontos meghatározni a burkolni kívánt szoba területét. Ehhez használd az alábbi képletet:

Lefedni kívánt terület (m2) = Szoba hossza (m) x Szoba szélessége (m)

Tehát, egy 5 méter széles és 4 méter hosszú szoba esetén: 5 m x 4 m = 20 m2 a teljes terület. Javasoljuk, hogy a szoba méretnél 8-10%-kal nagyobb mennyiségű padlót vásárolj. Így, ha rögzítés közben hibázol, akkor könnyedén tudod a pótelemekkel korrigálni. És ez a plusz a vágási veszteséget is fedezi. A példa esetében: 20 m2 x 10% = 2 m2 padlóra van szükség. Összesen tehát: 20 m2 + 2 m2 = 22 m2. Ez fel, illetve minimálisan lefele módosulhat a csomagolási egységnek megfelelően.

2. Szükséges eszközök beszerzése, aljzat előkészítése

A vinyl padló lerakásához az alábbiakra lesz szükséged:

 • Igényeidnek megfelelő vinyl padló
 • Gumikalapács
 • Dekopír fűrész
 • Távtartó ék
 • Ceruza
 • Derékszögű vonalzó
 • 0,2 mm vastag PE-fólia (párazáró fólia) 
 • Ragasztószalag

A rögzítéshez nincs szükség speciális ragasztóra, a gumikalapáccsal segítheted a panelek egymásba illesztését. 

A fektetés előtt szükséges az aljzat előkészítése. Fontos, hogy az aljzat sík, tiszta, száraz, továbbá húzó- és nyomó feszültségtől mentes legyen. A zajcsökkentés, hangszigetelés és aljzat síkpontosság javítása érdekében javasoljuk a latex vagy PU anyagú, lépéshang elleni alátétréteg alkalmazását.

3. Vinyl padló lerakása

A szükséges anyagok beszerzését követően következhet a vinyl padló lerakása. Ehhez olvasd el a használati útmutatót, amelyben részletesen szerepelnek a fektetési instrukciók! Kövesd a gyártói előírásokat a vinyl padló megfelelő lerakásához! Az eltérő vastagságú klikkes vinyl padlók más fektetési módszert igényelnek. Az alábbiakban bemutatjuk a 2 leggyakrabban használt típus fektetési lépéseit.

4-5 milliméter vastagságú klikkes vinyl lerakása lépésről lépésre:

 1.  Lépés: A burkolás megkezdése előtt tárold két napon át a vinyl padlót 18–22° C hőmérsékleten a beépítés helyszínén, 50–60% relatív páratartalom mellett, zárt dobozban, síkfelületen! Erre azért van szükség, hogy a burkolóanyag akklimatizálódjon.
 2. Lépés: Az akklimatizálódást követően kezdődhet a burkolás! Kezd a fektetést a helyiség jobb sarkától kiindulva! Az első panelt úgy fektesd le, hogy a hosszoldal hornya a fal felé nézzen.
 3. Lépés: Pattintsd rá a második táblát az első rövid oldalára, majd a gumikalapács segítségével üsd össze a padlókat, amíg síkba kerülnek! Folytasd ezt a lépést a többi padlópanelnél!
 4. Lépés: Indítsd a második sort, az első sor utolsó levágott, legalább 150 milliméter hosszúságú elemével! Illeszd a második sor elemét az első sor elemének hosszoldalára, majd pattintsd egymásba a padlóelemeket! A további soroknál a szomszédos sor hossztoldásai között legalább 150 mm távolságnak kell lennie. 150 m2-nél nagyobb területű helyiségekben tágulási hézagot kell kialakítani, amely küszöbtakaró profil segítségével lefedhető.
 5. Lépés: Az utolsó panelsor szélessége eltérhet a panelelem szélességétől. Ilyenkor szükséges a vinyl padlót méretre vágni. Ehhez helyezd a beszabandó panelt pontosan az előző sorra, majd jelöld be egy másik panel segítségével a hosszirányú vágás helyét! A vágást követően beilleszthető az egyedi méretű panel.

Szeretnéd megismerni a fektetési instrukciókat még részletesebben? A Designvinyl Basic Rigid termékeink fektetési útmutatója itt olvasható.

10,5 milliméter vastagságú, HDF hordozójú klikkes vinyl lerakása lépésről lépésre:

 1. Lépés: A burkolás megkezdése előtt tárold két napon át a vinyl padlót zárt dobozban, síkfelületen olyan hőmérsékleten és relatív páratartalom mellett, amely a későbbi használati körülményeknek megfelel! További fontos lépés, a burkoló elemek összekeverése az esztétikusabb megjelenés érdekében!
 2. Lépés: Terítsd le a párazáró PE-fóliát! Ügyelj arra, hogy a fólia átfedése legalább 20 centiméter legyen, majd ragaszd össze a széleket ragasztószalag segítségével! A falaknál 5 centiméter magasságban hajtsd fel a fóliát! A szegélylécek rögzítését követően levágható a felesleg. 
 3. Lépés: A vinyl padló fektetését megelőzően, mérd le a szoba hosszát! Erre azért van szükség, mert az utolsó sorba fektetett elem szélessége legalább 5 centiméter hosszú kell, hogy legyen. Ehhez olykor a kezdő és az utolsó elemet is méretre kell vágni, ezt a szoba mérete alapján határozhatod meg.
 4. Lépés: Az előkészületi feladatokat követően jöhet a vinyl padló lerakása. Kezd a munkát a jobb sarokban és fényforrás sugaraival párhuzamos irányba fektesd az elemeket!
 5. Lépés: Fordítsd a deszka csapos oldalát a fal felé. Hagyj 10 mm-es hézagot a rövid oldalon és ékeld ki! Állítsd be a hosszanti oldal hézagtávolságát a 3. sor lerakása után!
 6. Lépés: Fejezd be az első sort az elemek fektetésével! Tartsd a következő elemet ferdén az elsőhöz képest, majd hajtsd le a padlóra. Fejezd be az első sort!
 7. Lépés: Vágd le a sor utolsó elemét, és kezd ezzel a következő sort, amennyiben az elem legalább 30 centiméter hosszú! Ellenkező esetben használj új elemet!
 8. Lépés: Vágd a megfelelő méretre az utolsó panel szélességét! Fontos, hogy maradjon 10 milliméter szélességű dilatációs hézag a faltól. A panel nem lehet 5 centiméternél kisebb szélességű.

A részletes fektetési útmutató ezen a linken olvasható WICANDERS termékeinkhez. 

FONTOS: az itt leírtaktól eltérő gyári előírások is előfordulhatnak, ilyen esetekben mindig a gyári utasításokat kell követni!
 

Konklúzió

Cikkünkben megismerhetted a vinyl padló előnyeit, fektetésének lépéseit és különböző típusait. A népszerű melegburkolat egy költséghatékony és időtakarékos megoldás lehet a padló vagy járólap csere helyett. Előnyei közé sorolható a saját kezű rögzíthetőség, a vízállóság, a sokszínűség és a kedvező műszaki tulajdonságok.

Szeretnéd újjávarázsolni lakásod? Vásárolj vinyl padló termékeink közül!

Tartalomhoz tartozó címkék: vinyl