Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vinyl padló ragasztása lépésről lépésre

Vinyl padló ragasztása lépésről lépésre

A vinyl padló növekvő népszerűsége nem véletlen. Impozáns megjelenése, kedvező ára és könnyű rögzíthetősége valódi lakberendezési alapkellékké teszi. A vinyl padló ragasztása akár szakember segítsége nélkül is elvégezhető. Ezzel nem csupán a munkadíj spórolható meg, de egy izgalmas barkács készséget is elsajátíthatsz.

Mi az a vinyl padló (LVT padló)?

A vinyl padló, másnéven LVT padló, egy PVC (polivinil-klorid) és más adalékokból készült melegburkolat. Elérhető klikkes és ragasztós változatban. Míg az előbbit az elemek egymásba pattintásával, addig az utóbbit egy speciális ragasztó anyaggal lehet az aljzatra fektetni. A vinyl padló megvásárolható fa- és kő hatású változatban. Saját esztétikai és lakberendezési igényeidnek megfelelően választhatod ki a legmegfelelőbb mintázatot. Használható ​​anhidrid-, beton-, cement-, kerámia-, kő-, terrazzo aljzaton.


A vinyl padló előnyei

A lakberendezés-centrikus blogokat olvasva és közösségi média felületeket böngészve felmerülhet benned a kérdés: miért ilyen népszerű a vinyl padló? Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb előnyeit.

Pénztárcabarát: A vinyl padló kedvező ár-érték arányú az egyéb melegburkolatokhoz viszonyítva. Négyzetméterenkénti ára 5-18.000 forint közötti. A munkadíj pedig megspórolható, amennyiben saját kezűleg fekteted le a vinyl padló elemeket.


Sokoldalú: Szeretnéd, hogy sötétbarna tölgyfa padlód legyen? Tetszene a konyhában a mediterrán spanyol csempe? Mielőtt belevágnál a többszázezer forintos és nagy munkaigényű felújításba, fontold meg a sokoldalú, számtalan mintázatban elérhető vinyl padló kiválasztását!


Tartós: Amennyiben követed a gyártói előírásokat, a vinyl padló hosszú éveken keresztül megőrzi állapotát. Felesleges attól tartani, hogy elenged a ragasztás vagy kopás következtében elveszti színét, hiszen a PVC alapú melegburkolat ellenálló a mechanikai behatásokkal szemben.


Könnyen tisztán tartható: Nem igényel speciális takarítószereket és a szennyeződésektől könnyen tisztítható!


Vízálló: Tudtad, hogy a vinyl padló vízálló? A vinyl padlók döntő többségét akár vizes helyiségben is alkalmazni lehet.


Vinyl padló ragasztása lépésről lépésre

1. Lépés: Tervezés, előkészületek

Első lépésként szükséges meghatározni a melegburkolattal burkolni kívánt terület pontos méretét. Ehhez az alábbi egyszerű képletet használd:
Lefedni kívánt terület (m2) = Szoba hossza (m) * Szoba szélessége (m)

A kapott eredmény alapján megállapítható, mennyi vinyl padlóra van szükséged. Érdemes 5-10%-kal több melegburkolatot vásárolni, hiszen a fektetés során apróbb hibákat véthetsz, így szükség lehet a csere padlóra.

Szerezd be a szükséges alapanyagokat:


Ahhoz, hogy a vinyl padló ragasztása ne ütközzön nehézségbe, fontos, hogy az aljzat legyen tartós, sík, száraz, valamint por-, viasz-, zsír-, festék-, repedés- és egyéb szennyeződéstől mentes. Az aljzat megfelelő előkészítésével megkönnyíted a további munkádat, rengeteg fektetési problémát és optikai hibát kerülhetsz el. Vinyl padló ragasztása előtt az alábbi aljzat előkészítési tippek követését javasoljuk:


Cementesztrich: Burkolás előtt alapozd az aljzatot Wakol D3040-nel (vagy hasonló minőségű termékkel), és egyenlítsd ki legalább 2 mm vastagságban Wakol Z615 aljzatkiegyenlítővel (vagy hasonló termékkel)! Fontos, hogy az aljzat sík, száraz és stabil legyen! Kövesd a gyártói instrukciókat!


Anhidrit / önterülő esztrich: Fektetés előtt egytárcsás géppel kell csiszolni, alaposan porszívózd fel, és alapozd Wakol D3040-nel (vagy hasonló minőségű termékkel)! Száradás után az aljzatot legalább 2 mm vastagságban egyenlítsd ki Wakol Z615 aljzatkiegyenlítővel (vagy hasonló minőségű termékkel)!


Aszfalt / öntött aszfalt esztrich: Ennél az esztrich típusnál elengedhetetlen az alapos és egyenletes csiszolás, az ezt követő Wakol Z615-tel végzett aljzatkiegyenlítés tapadása érdekében. Ha ez nem valósítható meg, akkor Wakol D3045-tel érdesítsd meg a felületet, majd Wakol Z615-tel végezz kiegyenlítést, legalább 2 mm vastagságban!


Szárazesztrichek / burkolópanelek: Úsztatott fektetés esetén legalább 20 mm vastagnak kell lenniük, a toldásoknál szilárdan összeragasztva. A toldások mellett lévő egyenlőtlenségeket le kell csiszolni és szükség esetén ki kell egyenlíteni. 


Ragasztómaradványok: A ragasztómaradványokkal szennyezett aljzatokat csiszold le, alapozz Wakol D3040-nel (vagy hasonló minőségű termékkel), és legalább 2 mm vastagságban egyenlítsd ki Wakol Z615 aljzatkiegyenlítővel  (vagy hasonló minőségű termékkel)!


További információkért olvasd el Vinyl Basic KF Fektetési és használati útmutatónkat. Most, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre áll és előkészítetted az aljzatot, következhet a vinyl padló ragasztása.


2. Lépés: Ragasztóanyag felhordása az aljzatra

A ragasztás előtt 48 órával helyezd a vinyl padlót a burkolandó helyiségbe! Erre azért van szükség, hogy a padló akklimatizálódjon. Majd a ragasztóanyag csomagolásán található gyártói előírások szerinti mennyiségben és módon helyezz ragasztóanyagot az aljzatra! Ügyelj arra, hogy 3-4 panelnyi mennyiségben ne használj több ragasztót egyszerre! Így elkerülhető, hogy a ragasztó idejekorán megszáradjon. Használj kenőlemezt vagy spatulát a ragasztó egyenletes elosztásához!


3. Lépés: Vinyl padló ragasztása

A vinyl padló ragasztása a következő lépésekből áll:

 1. Miután felhortad a ragasztót a kenőlemezzel, óvatos mozdulattal helyezd el a vinyl padló elemet!
 2. Használj toló mozdulatot a tökéletes illeszkedés eléréséhez!
 3. Végül használj legalább 25kg-os hengert a padlópanelek rögzítéséhez!

Gyakori kérdések a vinyl padló kapcsán

Klikkes vagy ragasztós vinyl padlót érdemes választani?

A klikkes és ragasztós vinyl padló azonos megjelenésűek, azonban eltérő rögzítésük eltérő technikát igényel. Az alábbiakban összegeztük a legfontosabb különbségeket.


A klikkes vinyl padló előnyei és hátrányai:

 • A klikkes vinyl padló lerakása gyorsabb és egyszerűbb.
 • Nincs szükség ragasztóanyag használatára.
 • Négyzetmétere drágább, mint a ragasztós vinyl padló.
 • A klikkes padló vastagabb, általában alátét szükséges a fektetéskor.
 • Erős napbetűzésre a 4-6 mm vastagságú padlók károsodhatnak.


A ragasztós vinyl padló előnyei és hátrányai:

 • Olcsóbb, mint a klikkes vinyl padló.
 • Felhelyezéséhez szükséges az aljzat előkészítése és a ragasztóanyag használata.
 • Rögzítése nagyobb kihívást jelent és több időt vesz igénybe.
 • A ragasztandó padló vékonyabb, mint klikkes társaik.

Használható a vinyl padló padlófűtés esetén?

Igen, használható a vinyl padló vizes rendszerű padlófűtés esetén. Új padlófűtés esetén a gyártó szerinti protokollt (felfűtés, lehűtés) kötelező betartani. Fontos azonban, hogy a vinyl padló ragasztásakor ki kell kapcsolni a padlófűtést. 


Milyen mintájú vinyl padló érhető el?

Vinyl padló termék kínálatunkban több tucat eltérő mintázat érhető el. Válaszd ki az ízlésednek leginkább megfelelő fenyő-, tölgyfa, kő vagy ásványi anyag mintás vinyl padlót!


Milyen felületen használható ragasztott vinyl padló?

A vinyl padló használható az alábbi aljzatok bármelyikén:

 • ​​anhidrid,
 • beton,
 • cement,
 • kerámia (aljzatkiegyenlítést követően), 
 • kő (aljzatkiegyenlítést követően),
 • terrazzo (aljzatkiegyenlítést követően).

Milyen felületen kerülendő a ragasztott vinyl padló használata?

Kerülendő a ragasztott vinyl padló használata az alábbi burkolatok mindegyikén:

 • aszfalt,
 • bitumen,
 • fa parketta,
 • PVC,
 • laminált padló,
 • padlószőnyeg és
 • úsztatott padló.

Milyen jótállási feltételek vonatkoznak a ragasztott vinyl padlóra?

A Laurum Kft. a Vinyl Basic KF termékre a törvények által előírtakat meghaladó mértékű jótállást nyújt. A jótállási feltételek részleteiről ebben a dokumentumban olvashatsz bővebben.


Hogy érdemes tisztítani a ragasztott vinyl padlót?

Mivel a ragasztott vinyl padló tartósságát nem csupán a használat, de a tisztítás is befolyásolja, így érdemes a gyártói instrukciókat követve gondoskodni a melegburkolat gyakori tisztításáról. A Vinyl Basic KF termékek tisztításához használható a Loba Cleaner tisztítószer. Kiemelten fontos, hogy ne használj agresszív és/vagy oldószer- vagy glicerin tartalmú takarítószereket, amelyek kárt tehetnek a vinyl padló felületében!


FONTOS: az itt leírtaktól eltérő gyári előírások is előfordulhatnak, ilyen esetekben mindig a gyári utasításokat kell követni!

Szívesen feldobnád lakásod, de nem szeretnél a felújításra túl nagy összeget fordítani? Nézd meg pénztárcabarát vinyl padló termékeinket!

Képek forrása: https://www.propertyguru.com

Tartalomhoz tartozó címkék: vinyl