Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Belső falak hőszigetelése, expandált parafa - páratartalom

Belső falak hőszigetelése, expandált parafa - páratartalom
Mi történika páratartalommal, ha a külső falakat hőszigetljük? Hogyan váltzozik meg az épület páraáteresztő képessége? Belsőhőszigetelés milyen anyaggal lehetséges? Ezt a témát boncolhatjuk most ebben a bejegyzésben.

Az épület, a lakás páratarlmát több tényező is befolyásolja. Legyen az, különösen az új építésű ingatlanok esetében, az építés során bevitt nedvesség (technilógiai nedvesség). Vagy az életvitelünk során keletkező pára például főzés, fürdés, ruhaszárítás stb.

Ennek a többlet párának az elvezetése nem gond a szigetelés nélküli, elavult nyílászáróval rendelkező házak esetén, hiszen az elégtelen szigetelésen keresztül a belső pára könnyen utat talált kifelé. Igaz ezzel jelentős hőmennyiséget veszít az építmény, amit a pénztárcánkat terheli.

Érdekesség, hogy a falakon keresztül a belső pára maximum 5%-a távozik, a szigetelés meglététől függetlenül!

A külső szigetelés hatására az ingatlan belső levegője lényegesen több párát képes tárolni, kicsapódás jele nélkül. Tehát a falak külső szigeteléssel jobb eredményt tudunk elérni a belső páratartalom kezelésében. De mi van akkor, ha külső szigetelést nem telepíthetjük? (Ennek oka lehet műemlékvédett homlokzat, a társasház lakóinak véleménykülönbsége a külső szigetelés illetően stb.)

A belső szigetelés anyagválasztásakor igencsak résen kell lenni. Semmiképpen sem ajánlott a polisztirol, vagy más habanyag használata! Mindenképpen tájékozódjanak a kiszemelt anyag beépíthetőségével kapcsolatban.

A falak belső szigetelésére az expandált parafa ideális megoldás. E fekete parafa néven is nevezett anyag ideális megoldás erre feladatra. 100%-ban természetes anyag, nincs benne más csak parafa. A belső pára egy részét  elnyeli, glettelhető, akár festhető is. Kíváló hang és hőszigetelő tulajdonsággal bír. Javasolt parafa vastagság 20mm (lehetőleg a 140-160kg/m3 sűrűségben), ragasztó Wakol D3540 - anyagszükséglet 1kg 3m2 ragasztására elegendő. 

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: expandált parafa