Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan ragasszunk parafa falburkolatot?

Hogyan ragasszunk parafa falburkolatot?
A burkolatok ragasztása mindig egy kicsit komolyabb odafigyelést, pontosságot igényel. Bejegyzésünkben ezt a témát bontjuk ki.

A fal parafával való burkolása méltán népszerű választás. Akik nem burkoló mesterel, hanem saját magunk állnak neki a feladatnak, azonkat írtuk ezt az összegzést:

Hogyan ragasszunk parafa falburkolatot?

 

Eszközök: vonalzó, kés, rövidszőrű velúr henger, fehér színű szilikon kalapács

 

Előkészületek:

A parafa falburkolatokat csak beltéri használatra ajánljuk.

Hőmérséklet: minimum 20°C, normál szobai hőmérséklet

Páratartalom: 40-60%

Tárolás: legalább 48 óráig a felhasználással helyszínén, hogy a parafa burkolat átvegye a helyiség hőmérsékletét, páratartalmát

 

Ellenőrizzük a fal minőségét:

·         tapéta, falragaszok, tiplik, szögek stb. eltávolítása a fal felületről. Aminek egységesnek, síknak, stabilnak, zsír és olaj mentesnek kell lennie. Figyelem a burkolás sikeressége döntő részben a falfelület minőségén múlik

·         a parafa falburkolatot glettelt, festett falra burkolható. Figyelem a csemperagaszóval „glettelt” fal nem megfelelő

·         a parafa falburkolatot lehet akár vályogfalra, gipszkartonra burkolni, de minden esetben meg kell bizonyosodni a fal nedvszívó képességéről, stabilitásáról. Használjon fal alapozót, ha kétely merülne fel. Gipsz felület esetén feltétlen szükséges az alapozó. 

Parafa falburkolat burkolása:

·         Ragasztás, vizesbázisú oldószermentes kontakt ragasztót ajánlunk hengerrel felhordva, más kenőlemezes nedves ágyas ragasztók felhordása körülményesebb és lassabb a falra, erősen figyelni kell az optimális ragasztófelhordásra (egyenletes vastagság és eloszlás)

·         A Wakol D3540 parafa ragasztó megegyezik a W-240 parafa ragasztóval. Mindkét típus a világ legnagyobb parafaburkolat gyártójának ajánlott ragasztója!

·         keverjük fel a parafa ragasztót (Wakol D3540), a ragasztó állaga hígított tejre hasonlít, gumi szagú latex tartalma miatt.  

·         velúr hengerrel hordjuk fel a Wakol D3540  kontakt ragasztót mind a parafa falburkolatra, mind a falfelületre egyenletesen és a teljes felületre, amilyen vékonyan csak tudjuk. Az anyagszükséglet 1kg = 4m² mindkét felület ragasztásására elegendő, másképpen fogalmazva a ragasztó anyagszükséglete 250g/m²

·         hagyjuk beivódni a parafa ragasztót (Wakol D3540) a parafa és falfelületekbe. A ragasztónak nem lesz vastagsága!

·         száradási idő: 35-45 perc szobahőmérsékleten, hosszabb száradási idő nem gond, de a kevesebb igen! A száradás akkor megfelelő, ha ujjlenyomatunk már nem látható a ragasztós felületen.

·         A paneleket kötésbe ragasszuk fel, változó (nem szabályosan előforduló) kiosztás ajánlott. A szabályos kiosztású minta (például téglakötés) rutin, komolyabb odafigyelést igényel. Kerüljük a négyzethálós kiosztást a négy sarok találkozása ugyanis kockázatokat rejt.

·         Alaposan nyomjuk rá a falra a paneleket fehér színű szilikon kalapáccsal, esetleg kézzel, hogy ne csak kémiai, de fizikai kötés is kialakuljon.

·         A Laurum Kft. által forgalmazott parafa falburkolatok döntő része gyárilag viaszolt. Nem lehetetlen átlakkozni ezeket, de csak alulról felfelé, lassú mozdulatokkal ajánlott. Lakk LOBA EasyFinish 1K.

·         Vizes helyiségekbe például fürdőszoba a 4mm vastag parafa padlóburkolatot válasszuk a helyszínen 3 rétegben lakkozva (LOBA EasyFinish 1K). Ez a rétegrend megbízhatóbban teljesít a fürdőben előforduló gyorsan változó pára- és hőmérséklet változásokra.

·         Ha a falra parafa tekercset ragasztunk, lehetőleg 50 cm széles hengert válasszunk, ne 100 cm szélest, könnyebb lesz vele dolgozni.

·         A parafa tekercs, vagy felületkezeletlen parafa falburkoló lapok felületét kezelni kell, mert idővel elkoszolódik. Festéssel, olajjal, lakkal vonjuk be a parafát, de csak olyannal, ami parafára megfelelő.

·         Ha papírlapot szeretnénk tűzni a parafa felületre, akkor minimum 4, de inkább 5, 6mm vastagságot használjunk. Textil, vagy más nehezebb tárgyak esetén 10, vagy akár vastagabb panelre lesz szükség.

·         Parafa tekercsre makulatúra segítségével ragasszunk tapétát. A tapéta kiosztás semmi esetre se essen egybe a parafa tekercs kiosztásával! 

 

Figyelem:

·         Burkolatokat lerakás előtt legalább 48 órán keresztül hagyja szobahőmérsékleten a csomagolásban - száraz, jól szellőző helyiségben. A dobozokat, csomagokat vízszintes helyzetben kell szállítani és tárolni. Burkolataink, termékeink lerakása, felhasználása előtt ellenőrizze, hogy nincs-e rajtuk látható hiba vagy sérülés. Ha bármilyen hibát észlel, azonnal lépjen kapcsolatba a forgalmazóval.  

·         Alacsony páratartalom, száraz levegő a panelek zsugorodásához vezethet. Ez különösen a panellakásokban gyakori jelenség. Párásítóval, szellőztetéssel tudjuk megelőzni a kellemetlen jelenséget.

·         A világos (fehér) és sötét felületen jobban látszik az illesztés vonala.

·         A parafa természetes anyag, ezért árnyalati és rajzolati eltéréseket tapasztalhat a felületen. A parafa közvetlen napfény hatására világosodik, fakul, míg a többi fafaj általában sötétedik.

Tartalomhoz tartozó címkék: parafa falburkolat