Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
en
Kategóriák / Termékek

Hogyan válasszunk lakkot? A legjobb parketta lakk?!

Hogyan válasszunk lakkot? A legjobb parketta lakk?!
A fából készült burkolatok, parketták felületkezelés nélkül elkoszolódnak, sérülnek, viszonylag gyorsan tönkre mennek. Ezért lakkal vagy olajjal kezelik a fafelületeket. Ebben a kiadványban a lakkválasztás témakörét boncolgatjuk, így a legjobb parkettalakkot fogja megtalálni!

Számos gyártó, sokféle lakkjával találkozhatunk a piacon. Így megoszlanak a vízes parkettalakk vélemények. Biztosak vagyunk benne, hogy mindenki a saját portékáját dicséri a kereskedők között. De azt gondoljuk, hogy mégis valamilyen támpontot kell adni az egyéni vásárlónak. Mint a németországi LOBA GmbH képviseletét ellátó cégként jó rálátásunk van a lakkok minőségére, tulajdonságaik értékelésére. Csak a LOBA gyár 9 féle lakkot gyárt, ebből 5 félét tartunk raktáron Budapesten, hogy miért? Mert bizonyos szempontból ezek a legjobb megoldást adják a lakkválasztás során! Fontos, hogy termékeinket saját márkánk, a LOBA portfolióján belül hasonlítjuk össze, bár tudva tudjuk a konkurenciával való összevetésben előkelő helyezést érnének el lakkjaink. Talán ez is oka lehet, hogy számos országban piacvezetők a LOBA lakkok a szakmai vásárlók, a kivitelezők esetében is!  


A lakk választás szempontjai:

 • Hogyan válasszunk lakkot a parketta igénybevétele szerint?
 • Hogyan válasszunk 1 vagy 2 komponensű lakk között?
 • Hogyan válasszunk lakkot a parketta fényessége szerint?
 • Hogyan válasszunk lakkot ár/érték arány szerint?
 • Hogyan válasszunk lakkot a parketta csúszásmentessége szerint?
 • Hogyan válasszunk lakkot a parketta kipárolgása szerint?
 • Hogyan válasszunk lakkot a parketta száradási ideje szerint?
 • Hogyan válasszunk lakkot a parketta kiszerelése szerint?

Hogyan válasszunk lakkot a parketta igénybevétele szerint?

Mint azt látni fogjuk, sokféle lakk közül választhatunk. A LOBA lakkoknál a következő skálával jelzik a termék kopásállóképességét:  -tól    -ig. A minél több figura erőteljesebb lakkfelületet jelent. Véleményünk szerint nem kell túllőni a célon. Például lakossági használat esetén elegendő a LOBA Life lakk, ám ha az ingatlant kiadásra szánjuk, vagy egy kisebb forgalmú bolt parkettáját felületkezelnénk, akkor mindenképpen erősebb lakkot válasszunk!  

 •    lakossági igénybevételre LOBA Life 1 komponensű lakk
 •    lakossági és közületi igénybevételre LOBA EasyFinish 1 komponensű lakk
 •    lakossági és nagy forgalmú közületi igénybevételre LOBA Duo, LOBA Invisible 2 komponensű lakk
 •    lakossági és kifejezetten nagy forgalmú közületi igénybevételre LOBA Supra 2 komponensű lakk 

Hogyan válasszunk 1 vagy 2 komponensű lakk között?

Mint a nevük is utal rá, a lakkok között találhatunk 2 komponensű, 2 alkotó elemből álló termékeket (2K). A lakk mellett a második komponens az úgynevezett edző. Alapvetésként kiemelhetjük, hogy a 2K lakkok erősebbek, mint 1 komponensű társaik, legalábbis a LOBA gyár kínálatában ez így van. De például a LOBA 1K EasyFinish-t összevetve más gyártók termékeivel már nem ilyen egyértelmű a helyzet, mert bizony felveszi a versenyt a konkurencia egyes 2 komponensű anyagaival, sőt meg is haladja azokat.
A 2K lakkokat különösképpen a nagy igénybevételű lakossági (lépcső, konyha, nappali) és közületi helyiségekbe ajánljuk.
Figyelem: minden lakkot használat előtt fel kell rázni! A 2 komponensű lakk alkotó elemeit külön-külön és egyben is fel kell rázni! Az összekevert 2K lakkot fel kell használni, órákkal később már nem alkalmazható!

Hogyan válasszunk lakkot a parketta fényessége szerint?

A LOBA lakkgyártónál három fényességi kategória van. Matt, selyemfényű, fényes. 
A divat és technológia változása alapján bizonyos fényességű felületek kelendőbbek. Jelen időszakban a vizes bázisú selyemfényű lakk a döntő részben értékesített fényesség. Ezt mérsékelt mennyiségű matt és szerény fényes lakk értékesítés követi.  
A vizes bázisú selyemfényű parketták visszafogott, jól karbantartható felületek, méltán örvendenek abszolút piacvezetőnek. A legtöbb LOBA lakkból tartunk selyemfényű változatot. 1K Life, 1K EasyFinish, 2K Duo, 2K Supra. 
Az elmúlt években viszont a vizes bázisú matt parkettalakk felületkezelések népszerűsége növekszik, természetes hatásuk és optikájuk miatt. A matt lakkok kiemelkedő képviselője a LOBA 2K Invisible! De az 1K EasyFinish matt és 2K Duo matt is igen népszerű!  
Ahogy mondani szokták a fényes lakkon minden meglátszódik és folyamatos ápolást igényelnek, talán ez az oka napjainkban tapasztalható visszafogott érdeklődésnek. Az 1K EasyFnish fényes kategóriájában is éllovas fényességét tekintve.

Hogyan válasszunk vizesbázisú parkettalakk ár/érték arány szerint?

Nem mondhatjuk, hogy egyszerűen a drágábbat kell venni, mert az jobb! Az igaz, hogy bizonyos szempontok szerint előnyös, vagy kiemelkedő tulajdonsággal bírnak a borsosabb árfekvésű termékek, de a kérdés csak az marad, hogy a vásárlónak erre tényleg szüksége van-e?! Vagy megfordítva, mindig lehet olcsóbb termékeket találni, ám gyenge felületkezelés, vagy a rosszul meghatározott használati szint drámai utólagos költséggel jár. Ha bizonytalanok bármilyen tényezőben inkább egy fokkal jobb lakkot válasszanak, vagy forduljanak kollégáinkhoz, biztosan segítségükre leszünk! A vizesbázisú parkettalakk ár kiszereléstől függően akár bruttó 600 forint/m2/réteg ártól kezdődhet. 

Hogyan válasszunk lakkot a parketta csúszásmentessége szerint?

A lakk alapvetően a parketta felületén egy filmréteget képez, ezt a felhordott lakk mennyiségnek kb. 90%-a alkotja. Ez a réteg „feltölti”, eltünteti a csiszolt padló apró egyenetlenségeit, hullámvölgyeit. (Az olaj szinte teljes mennyisége beivódik a parketta szerkezetébe, rostjaiba!).
A vizes bázisú lakkok kevésbé csúsznak, mint az oldószeres társaik. A LOBA kínálatában a 2K Invisible és a 2K Duo is megfelel a német BGR181 munkahelyi csúszásmentességre vonatkozó szabványnak. Sőt a Duo termékcsaládban van Anti-slip R9 és Anti-slip R10-es minősítésű is. Utóbbi termék esetében már sima felületet nem kérhetjük számon, annyira érdesített a lakkozási felszín. 

Hogyan válasszunk lakkot a parketta kipárolgása szerint?

A LOBA kínálatát kipárolgás szempontból tekintve csak az átlagosnál jobb és kiváló termékek között válaszhatnak. (Oldószeres lakk hosszú ideje nincs a portfoliónkban.) Az 1K EasyFinish, a 2K Invisible Protect, a 2K Duo és a 2K Supra kiváló eredményekkel tűnnek ki kibocsátási szempontból is és a következő minősítésekkel bírnak: kifejezetten alacsony kibocsátású termék, a DiBt tesztje alapján vizsgálva, a francia VOC alapján vizsgált termék. Sőt a 2K Invisible a 100%-ban környezetbarát alacsony VOC logót is kiérdemelte. A kibocsátás VOC tekintetében is bátran állunk bármilyen összehasonlítás elé! 

Hogyan válasszunk vízbázisú parketta lakkot a száradási ideje szerint?

A 2K Supra kivételével (12 órás végső kikeményedés) az összes LOBA lakk a következő paraméterekkel bír: 
Vízbázisú parketta lakk száradási idő: Új lakkréteg felhordása leghamarabb: 4 – 6 óra elteltével
Óvatosan járható: 4 – 6 óra elteltével
Köztes csiszolás leghamarabb: 8 – 10 óra elteltével
Könnyű igénybevétel: 24 óra elteltével
Végső keménység: 5 nap után


A 2K Supra kitűnik a kínálatból a 12 órás ½ napos végső keménység elérésével!
Új lakkréteg felhordása leghamarabb: 4 óra elteltével
Óvatosan járható: 4 óra elteltével
Köztes csiszolás lehetősége leghamarabb: 4 óra elteltével
Végső keménység: 12 óra elteltével
Ápoló- és tisztítószer használata: 3 nap elteltével

Hogyan válasszunk lakkot a parketta kiszerelése szerint?

A LOBA lakkok anyagszükséglete 100-120g/m2/réteg. Az parketta lakk alapozót követően 2 réteg lakk felhordását ajánljuk (parafa esetén 3 réteg lakkot alkalmazunk alapozó nélkül). 1K EasyFinish esetében 1 és 5 literes kiszerelés is létezik. Ám liter/forint tekintetében nyilván a nagyobb 5 literes kiszerelés gazdaságosabb. 3 liter anyagigény felett gazdaságilag már az 5 literes kiszerelés kedvezőbb.