Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A parafa a lakás természetes szépítője - ökotudatos lakberendezés

A parafa a lakás természetes szépítője - ökotudatos lakberendezés

A parafa tulajdonságai révén többre hivatott, mint hogy dugóként fussa be pályafutását. Mert amellett, hogy nem engedi át a folyadékot, a gázokat, nagy nyomásra alakváltoztatásra képes, ennél jóval több van a repertoárjában.  A lakás- és házépítők, valamint lakberendezők egyre többen ismerik föl a parafa szépségét, melegségét, antiallergén, hő- és hangszigetelő tulajdonságait. Az ökotudatos vásárló otthonának megteremtésénél is az, ezért szívesen választja a parafát.

A LAKÁS TERMÉSZETES SZÉPÍTŐJE

A padló nem csúszik

Kezdjük az alapoknál, a padlónál. A parafa padló egyedi mintázatát a természet alkotta. Látványa melegséget áraszt, és fizikailag is hőtartó, jól szigetel. Puha, kellemes érzetet ad a talpnak. Kisgyermek papucs nélkül játszhat rajta, anélkül, hogy felfázna, s mi is mellé térdelhetünk, anélkül, hogy sajgó térdekkel állnánk föl onnan. A parafa fából készült burkolóanyagok közül azon kevesek közé tartozik, amelyek padlófűtés fölé is rakhatók. Puha, kényelmes, még Anyuka cipősarka se kopog rajta. Rugalmas, kíméli a gerincet és az ízületeket, vasaláskor, konyhában ácsorgáskor még a háziasszonyok egészségére is ügyel. Ha ráfröccsen, vagy kiborul valami, nedves ronggyal könnyen feltakarítható a piszok, és máris folytatódhat tovább a program: kinél kisautóval, kinél fakanállal.

A falnak nincs füle

Szigetelőtulajdonságát nemcsak padlón, hanem a falburkolatként is élvezhetjük, ha szeretnénk a hangok, a zajok vagy a hő ellen védekezni. Ezért ideális gyerekszobák falára. No meg azért is, mert könnyen kitűzhetik rá kedvenc képeiket, rajzaikat, a természet alkotta mintázat pedig fejleszti képzelőerejüket. Még a labdát is nekipattinthatják, nem lesz folt rajta, nem nyomódik be a felülete, nem esik le róla a festék. Ha gépekbe, autókba, repülőkbe rezgéscsillapító és szigetelő hatása miatt használják, akkor talán apa és anya sem hallja a puffogást a fal túlsó oldaláról…                                                                      

Felszíne nem engedi megülni a port, gátolja az allergén anyagok (gombák, élősködők) megtelepedését, így segíti a szoba levegőjének tisztántartását, az esetleges asztmás reakciót kiváltó tényezők kivédését.

Életfogytig: parafa

A parafát a mediterrán partvidéken – elsősorban Portugáliában és Spanyolországban – honos paratölgy hozza létre a fa belsejének védelmére. A huszonötödik évét betöltött fa kérgét kilencévente lehántják. Fontos tudni: ilyenkor a fa nem sérül, sőt kérgét visszanöveszti. Különleges – fent részletezett jó tulajdonságait – kémiai összetételének (cellulóz, szuberin és viasz) köszönheti. Nehezen ég, csak szenesedik, és ekkor sem fejleszt mérgező gázokat. Az építőipar már több mint száz éve alkalmazza, mégis sokan rácsodálkoznak a sokoldalúságára. Nem tudják például, hogy vizes helyiségben is alkalmazható. Viasszal teli anyaga- mintegy lélegző szerkezetként – átengedi a párát, de a víz nem hatol át rajta. A Wicanders parafa burkolólapok semmilyen káros vegyi anyagot nem tartalmaznak, melegen préselik ki őket és egy, a fában lévő természetes ragasztó hatására állnak össze egyenletes felületté. Ellenállóságának köszönhetően a lakás tulajdonosát élete végéig szolgálja, ha nem csak a borosüvegben tartja…

 

A GREENGUARD, az amerikai Környezeti Kutatóintézet ajánlásával.

Tartalomhoz tartozó címkék: parafa falburkolat parafa padló