Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
en
Kategóriák / Termékek

A vinylről

 

 

Cégünk 2010-től értékesít vinyl burkolatot. Kezdetben igencsak ellenünkre volt, hogy palettánkra felvegyük a vinyl padlót, hiszen addig csak természetes anyagból készült padlókkal foglalkoztunk (fa és parafa parkettával). Azonban a termék megjelenése, műszaki tulajdonságai, valamint gyártóink innovatív és környezetünkért felelős hozzáállása meggyőzött bennünket.

Milyen tulajdonságokkal bír a vinyl padló?

Igénybevételi szint (bár a köznyelv kopásállóságnak hívja pontatlanul - az igénybevételi szint a kopásállósági és karcállósági tesztek eredményei alapján következnek):

Rendkívül ellenálló, közepes és nagy igénybevételre gyártott melegburkolat. Az irányadó érték a koptatóréteg vastagsága, ami általában 0,3 mm, illetve 0,55 mm. Előbbi közületi 32 (például szállodai szoba, forgalmas üzlet), utóbbi 33-as (például szállodai folyosó, kifejezetten nagyforgalmú üzlet) szintnek felel meg. Ebből következően bátran alkalmazható otthoni használatra.

Fektetése:

Mind ragasztott, mind ragasztás nélküli fajtái ismertek a vinyl padlóknak. Figyelem, bizonyos esetekben a ragasztás nélküli vinyl padlókat is le kell, vagy nagyon ajánlott ragasztani. Például fürdőszoba, padlófűtés, vagy erős napbetűzés esetén.

         

 

Vízállóság:

A vinyl anyag természetéből adódóan vízálló, azonban nem minden vinyl padló vízzáró felület! Magyarán a vízálló padlóra nem hat a nedvesség (nincs méret változás),
ám a nem vízzáró felületen átjutó víz károsíthatja az aljzatot! Fontos tudni, hogy a HDF hordozóval rétegelt panel nem vízálló, ezeket csak szobai burkolásra használhatjuk!
Fürdőszobai használat esetén (vinyl padló fajtától függetlenül) mindenképpen a teljes felületen történő ragasztást ajánljuk (például Wakol MS550 ragasztóval), hogy a fal és a padló találkozásánál a nedvesség ne tudjon a vinyl padló alá jutni. Így elkerülve az aljzat károsodását és a kellemetlen szagokat.

Padlófűtés:

Mindegyik vinyl padló alapvetően alkalmas padlófűtésre, figyeljünk a gyártók utasításaira.
A ragasztott padlók könnyebbséget jelentenek a padlófűtési rendszereknek, mert nincs felfűtendő levegő az aljzat és a padló között.
Padlófűtés esetén az összes vinyl padló fajta leragasztását ajánljuk.

Alátét:

Ragasztott vinyl padlók esetén is lehet alátétet ragasztani! Erre például kiválóan alkalmas a T-66-os 2 mm vastag gumiparafa. A gumiparafa használata esetben a hő- és hangszigetelési értékek lényegesen javulnak, csakúgy, mint a komfortérzet.

A ragasztás nélküli tömör vinyl padlók esetén kifejezetten, vagy erősen ajánlott az alátét. Kérjük kövessék a gyártói fektetési, szavatossági útmutatók iránymutatásait. Csak olyan alátétet alkalmazzanak, amely megfelelő stabilitással bír, nem nyomódik össze, kellő mértékben rugalmas. Ez a kínálatunkban elérhető Laurum VIO alátét tekercs. A nagy rugalmassággal rendelkező alátétek általában nem használhatóak vékonyabb (4-6mm) vastagságú vinyl padlókhoz! Munkatársaink szívesen állnak rendelkezésre a megfelelő alátét kiválasztásánál!

A parafahátú MDF/HDF paneles vinyl padló általában 8-11mm vastagságúak, nem kötelező az alátét, de például egy kb. 2 mm vastagságú parafa alátét lényeges javulást eredményez kényelmi szempontból.

 

Fakulás:

Minden anyag színe változik erős napfény hatására, ebből a szempontból a vinyl padló sem kivétel.
Viszont a fakulás mértéke a behatás, az anyagminőség, felületi védelmének a függvénye.
A közvetlen UV sugárzás hatását csak mérsékelni lehet.

 

Vastagság és panelméret:

A panelek mérete a gyártótól függ.
A ragasztott vinyl padlók általában 2-2,5 mm, a ragasztás nélküliek, azaz a klikkesek 4-10,5 mm vastagságúak.
Szélességben és hosszúságban számtalan variáció található, a fa mintázatúak általában hosszanti formájúak, a kőhatásúak pedig a csempék, járólapok méreteit utánozzák.

        

 

Felület:

A sík, sima felülettől a bordázottig sok minden megtalálható a piacon. Sőt a legújabb trend szerinti valós nyomtatás (real embosed) egy az egyben adja vissza a látott rajzolatot a felületen (lásd Wicanders HydroCork). Csukott szemmel még a „fűrésznyomokat” is valósnak gondolhatjuk.  

Környezeti hatása, kibocsájtás:

Sokféle gyártó, sokféle bizonyítvánnyal igyekszik megnyugtatni vásárlóikat. Ezt mindenképpen vásárlás előtt ellenőrizni érdemes. Ajánlott fenol és formaldehid kibocsájtáson kívül a padló belsőlevegő minőségre gyakorolt hatását is ellenőrizni. Az általunk értékesített vinyl padlókat Németországban, Skandináviában, Svájcban és az USA-ban is forgalmazzák, így ezeknek a piacoknak megfelelő minőségi, környezeti előírásoknak teljes mértékben megfelelnek. Padlóinknál igyekszünk minél részletesebben feltüntetni a kibocsájtási értékeiket és a környezetre gyakorolt hatásukat. Burkolatainkat tiszta szívvel ajánljuk vásárlóinknak.