Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A vinylről

 

 

Cégünk 2010-től értékesít vinyl burkolatot. Kezdetben igencsak ellenünkre volt, hogy palettánkra felvegyük a vinyl padlót, hiszen addig csak természetes anyagból készült padlókkal foglalkoztunk (fa és parafa parkettával). Azonban termék megjelenése, műszaki tulajdonságai, valamint gyártóink innovatív és környezetünkért felelős hozzáállása meggyőzött bennünket.

Milyen tulajdonságokkal bír a vinyl padló?

Igénybevételi szint (bár a köznyelv kopásállóságnak hívja pontatlanul - az igénybevételi szint a kopásállósági és karcállósági tesztek eredményei alapján következnek):

Rendkívül ellenálló, közepes és nagy igénybevételre gyártott melegburkolat. Az irányadó érték a koptatóréteg vastagsága, ami általában 0,3 mm, illetve 0,55 mm. Előbbi közületi 32 (például szállodai szoba, forgalmas üzlet), utóbbi 33-as (például szállodai folyosó, kifejezetten nagyforgalmú üzlet) szintnek felel meg. Ebből következően bátran alkalmazható otthoni használatra.

Fektetése:

Mind ragasztott, mind ragasztás nélküli fajtái ismertek a vinyl padlóknak. Figyelem bizonyos esetekben a ragasztás nélküli vinyl padlókat is le kell, vagy nagyon ajánlott ragasztani. Például fürdőszoba, padlófűtés, vagy erős napbetűzés esetén.

         

 

Vízállóság:

A vinyl anyag természetéből adódóan vízálló, azonban nem minden vinyl padló vízzáró felület! Magyarán a vízálló padlóra nem hat a nedvesség (nincs méret változás),
ám a nem vízzáró felületen átjutó víz károsíthatja az aljzatot! Figyelem az MDF, vagy HDF hordozóval rétegelt panel nem vízálló, ezeket csak szobai burkolásra használhatjuk!
Fürdőszobai használat esetén (vinyl padló fajtától függetlenül) mindenképpen a teljes felületen történő ragasztást ajánljuk
(például Wakol MS550 ragasztóval), hogy a fal és a padló találkozásánál a nedvesség nem tudjon a vinyl padló alá jutni. Így elkerülve az aljzat károsodását és a kellemetlen szagokat.

Padlófűtés:

Mindegyik vinyl padló alapvetően alkalmas padlófűtésre, figyeljünk a gyártók utasításaira.
A ragasztott padlók könnyebbséget jelentenek a padlófűtési rendszereknek, mert nincs felfűtendő levegő az aljzat és a padló között.
Padlófűtés esetén az összes vinyl padló fajta leragasztását ajánljuk.

Alátét:

Ragasztott vinyl padlók esetén is lehet alátétet ragasztani! Erre például kiválóan alkalmas a T66-os 2 mm vastag gumiparafa. A gumiparafa használata esetben a hő- és hangszigetelési értékek lényegesen javulnak, csakúgy, mint a komfortérzet.

A ragasztás nélküli tömör vinyl padlók esetén kifejezetten, vagy erősen ajánlott az alátét. Kérjük kövessék a gyártói fektetési, szavatossági útmutatók iránymutatásait. Csak olyan alátétet alkalmazzanak, amely megfelelő stabilitással bír, nem nyomódik össze, kellő mértékben rugalmas. A nagy rugalmassággal rendelkező alátétek általában nem használhatóak vékonyabb (4-6mm) vastagságú vinyl padlókhoz! Munkatársaink szívesen állnak rendelkezésre a megfelelő alátét kiválasztásánál!

A parafahátú MDF/HDF paneles vinyl padló, általában 8-11mm vastagságúak, nem kötelező az alátét, de például egy kb. 2 mm vastagságú parafa alátét lényeges javulást eredményez, kényelmi szempontból.

 

Fakulás:

Minden anyag színe változik erős napfény hatására, ebből a szempontból a vinyl padló sem kivétel.
Viszont a fakulás mértéke a behatás, az anyagminőség, felületi védelmének a függvénye.
A közvetlen UV sugárzás hatását csak mérsékelni lehet.

 

Vastagság és panel mérete:

A panelek mérete a gyártótól függ.
A ragasztott vinyl padlók általában 2-2,5 mm, a ragasztás nélküliek 4-10,5 mm közötti vastagságúak.
A szélességben és hosszúságban számtalan variáció található, fa mintázatúak általában hosszanti formájúak,
a kőhatásúak pedig a csempék, járólapok méreteit utánozzák.

        

 

Felület:

A sík, sima felülettől a bordázottig sok minden megtalálható a piacon. Sőt a legújabb trend szerinti valós nyomtatás (real embosed) egy az egyben adja vissza a látott rajzolatot a felületen (lásd Wicanders HydroCork). Csukott szemmel még a „fűrésznyomokat” is valósnak gondolhatjuk.  

Környezeti hatása, kibocsájtás:

Sokféle gyártó, sokféle bizonyítvánnyal igyekszik megnyugtatni vásárlóikat. Ezt mindenképpen vásárlás előtt ellenőrizni érdemes. Ajánlott fenol és formaldehid kibocsájtáson kívül a padló belsőlevegő minőségre gyakorolt hatását is ellenőrizni. Az általunk értékesített vinyl padlókat Németországban, Skandináviában, Svájcban és az USA-ban is forgalmazzák, így ezeknek a piacoknak megfelelő minőségi, környezeti előírásoknak teljes mértékben megfelelnek. Padlóinknál igyekszünk minél részletesebben feltüntetni a kibocsájtási értékeiket és a környezetre gyakorolt hatásukat. Burkolatainkat tiszta szívvel ajánljuk vásárlóinknak.