Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
en
Kategóriák / Termékek

Laminált padló tisztítása, ápolása

Laminált padló tisztítása, ápolása
Manapság még mindig a legkeresetteb melegburkolat a laminált padló, ami elsősorban kedvező árának köszönheti népszerűségét. Persze a padló lerakása is könnyűnek mondható, ami szintén nagy előnyére válik! Egyre több parketta kereskedésben találkozhatunk minőségi laminált padló választékkal, ahol egyaránt megtaláljuk a természetes hatású laminált felületet és a vízálló design padlót is. Viszont ezen padlók esetében általában kevés szó esik a szakszerű takarítás és tisztításról.

Laminált padló tisztítása

Minden melegburkolat, így a laminált parketta esetében is a tisztítás egy alapos felporszívózással, esetleg felsepréssel kezdődik. A porszívózáskor legyünk nagyon óvatosak, nehogy egy apró kavics, vagy homokszem felkarcolja a laminátumunkat. Porszívó helyett alkalmazhatunk még úgynevezett száraz felmosást, ami egy puha, mikró-szálas törlőrongy, ez összegyűjti a port és a hajszálakat. 
Ezután következik a laminált padló felmosása. 
DE! A laminált padlót bő vízzel nem szabad felmosni, ugyanis általában nem vízálló! A bő vizes felmosás az illesztések mentén felpúposodást, feldagadást okozhat. Ezért csak kevés vizet használjunk a laminált padlóhoz! A legjobb, ha a laminált padló tisztítása során kizárólag nedves, nem vizes rongyot, vagy moppot használunk.

Laminált padló ápolása – praktikák

Mint az előzőekben is részleteztük, a laminált padló könnyen tisztítható egy nedves ruhával. Fontos, hogy kizárólag nedves ruhával, ronggyal, moppal történjen a feltörlés és nem mindegy mi kerül a padlóra! Sokszor alkalmazunk nem megfelelő ápoló- és tisztítószert. Ez egyáltalán nem magyar jelenség – ahogy a LOBA lakkokat, olajokat, ápoló- és tisztítószereket gyártó német cég továbbképzésén hallhattuk – globális probléma. 
Azaz, mindenki azt tesz a padlójára, amit talál. Viccesen úgy fogalmaztak, hogy 50%-ban azért megy tönkre a padló, mert nem használunk semmilyen ápoló- és tisztítószert. A másik 50%-ban pedig azért mennek tönkre a padlók, mert használunk ápoló- és tisztítószert…

Laminált padló felmosása - a megfelelő tisztítószerekkel

Ezért nagyon fontos, hogy mi az a padló tisztítószer, amit a laminált padlóhoz alkalmazunk. Elsősorban a padló gyártó által javasolt tisztítószereket használjuk, hisz adott esetben a jótállás is múlhat ezen, illetve érdemes szakboltban, egy parketta kereskedésben megvenni a megfelelő ápolószert. Kerüljük a házi praktikák, „az ismerősöm erre esküszik” jellegű löttyök alkalmazását, mert komoly károkat okozhatunk szeretett burkolatunkban. 

Laminált vs. vinyl padló tisztítása

Mindkét padló fajta esetében első lépésként porszívózás, felseprés, vagy egy feltörlő rongy segítségével alapos feltakarítással indítunk. Ezután kizárólag nedves ronggyal, vagy moppal töröljük át a felületeket. Míg a laminált padló felmosása csak és kizárólag alaposan kicsavart, nedves ronggyal, vagy moppal történhet, a köztudottan vízálló vinyl padlót se áztassuk el. 


A vinyl padlóburkolat ugyan sokkal ellenállóbb a vízzel szemben, ettől függetlenül ne használjon túlzott mennyiségű vizet. A legideálisabb és sok esetben legkényelmesebb, hogy felmosó mop szettet használunk, hisz mind a laminált, mind a vinyl padló moppal tisztítható. 

Padló tisztítószerek

Laminált padlótisztító termékek közül elsősorban a LOBA LaminatCleaner koncentrátumot javasoljuk, mert ez kifejezetten laminált padlókhoz készítették. Rendkívül kiadós (500-1.000m² felületre elegendő), pH semleges, csík- és foltmentesen szárad, valamint kiemelkedő tisztító hatással rendelkezik. Előnye még, hogy ugyancsak használható műanyag-bevonatú bútorok, bútorlapok, falak és ajtók tisztítására, valamint ablaktisztításra. 

Persze léteznek általános padlótisztító termékek is, mint például a LOBA Cleaner, amit főleg akkor érdemes választanunk, ha a laminált burkolatunkon kívül más fajta padóval is rendelkezünk. Ezzel a termékkel nemcsak a vinyl padló tisztítása oldható meg, hanem faparketta, parafa padló, PVC, linóleum, vagy akár kő és kerámia lap is. 

Kényelmes és biztonságos megoldást nyújt a LOBA Spray Mop Set terméke, hisz garantáltan nem tudjuk eláztatni laminált padlónkat. A szórófej segítségével optimális mennyiségű permet kerül a padlóra, amit azonnal a mop textillel feltörlünk. Előnye még hogy rendkívül praktikus és gyors, hisz rögtön használható, nem kell nagy vödörbe vizet eresztenünk, majd a rongyot kicsavarni. 
A nyélre erősített tartályt pillanatok alatt kivehetjük, és a LOBA Refill utántöltő koncentrátummal és némi vízzel újból feltölthetjük. Ha elkopott, vagy már nem tudjuk megfelelően kimosni a cserélhető mop textilt, a tépőzár segítségével könnyedén eltávolíthatjuk, s felhelyezhetjük az új LOBA mosható mopot.